Dugotrajne kiše koje su padale tijekom protekloga mjeseca natopile su suhu zemlju, nakon čega je i rijeka Šujica protekla cijelim tokom pa se onda i razlila po Šujičkom i Duvanjskom polju. Dugotrajna suša i suho korito doveli su skoro do potpunog nestanka ribe.

Zbog toga su danas članovi Eko udruge športskih ribolovaca „Stržanj“ Šujica na Šujičkom polju u rijeku Šujicu pustili oko 6000 komada mlađi potočne pastrve, veličine od 5 do 10 cm i 10 do 15 cm. Mlađ je nabavljena u ribogojilištu „Riba Neretve“ u Konjicu koji je certificiran za uzgoj potočne pastrve.

Nadamo se da će mlađ u čistoj vodi koja teče koritom bogatim biljem i algama pronaći dovoljno hrane i narasti i do 50 centimetara i dostići težinu od nekoliko kilograma…

 

Nabavku mlađi za poribljavanje pomogli su mnogi donatori kojima iz udruge „Stržanj“ srdačno zahvaljuju. Naravno, nabavku mlađi pomogli su i općinske i županijske vlasti. A kako je provedena današnja akcija pogledajte na priloženim fotografijama i videu koji su snimili članovi udruge.

Tomislavcity

Foto i video: I. Krajina