U sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje (22. travnja) učiteljice u područnoj školi u Mesihovini danas su za svoje učenike, uz svesrdnu podršku i pratnju roditelja, upriličile terensku nastavu pod nazivom “Čuvanje i zaštita okoliša”.
Nastava  je započela u obližnjim Crvenicama na nedavno obnovljenome “Bojkanovića mlinu” gdje su ih dočekali izvrsni domaćini, inače umirovljeni prosvjetni djelatnici Petar Gudelj – Žukić i njegova supruga Anđa. Veselim učenicima Petar je zorno pokazao na koji način funkcionira mlin koji je, kako je rekao, sagrađen u njegovoj obitelji prije stotinjak godina. 
-Tada je moja obitelj bila jedna od brojnijih u kraju. Moj stric, kojeg su kasnije svi zvali “Mlinar“, iz Amerike je donio ideju o izgradnji mlina koji bi trebao obitelj spasiti od velikoga siromaštva. Iako se ta ideja većini tada činila suludom, svim protivljenjima pa i porugama unatoč, devet marljivih i snažnih momaka iz moje obitelji krenulo je po stričevoj uputi k realizaciji ove ideje. Nije to bio ni malo jednostavan podvig budući da se u ondašnjim, izuzetno skromnim uvjetima, u vodi morala izgraditi velika i čvrsta prigrada, brana. Što je stric zamislio, to je sa svojom braćom i rođacima i uspio – ponosno je pripovijedao Petar dok je njegova supruga Anđa vesele goste častila kolačima i kavom. Mlin je dvadeset godina, na žalost, bio zapušten,  ali ga je obitelj “Bojkanović” prije nekoliko godina potpuno obnovila i od tada je omiljeno okupljalište za svu im rodbinu i prijatelje. 
Iduće odredište ove vesele grupe bilo je u Borčanima , u tvrtci “Eko Stojkić“, gdje su učenici potvrdili ali i proširili svoje znanje o važnosti čuvanja i zaštite svojega okoliša. Njihov srdačni domaćin ondje je bio Stojko Martinović koji je učenicima podrobno objasnio važnost ali i sam postupak recikliranja otpada.
– Odlagališe u Paklinama prenatrpano je smećem i naš cilj svakako je smanjiti tu hrpu. Otpad koji se reciklira, ponovno se može upotrijebiti stoga je važno razviti svijest o važnosti recikliranja te mu ozbiljno i  pristupiti –  rekao je Stojko koji je znatiželjnim učenicima pokazao na koji način se reciklira otpad svih materijala uključujući i olupine vozila. Također je najavio kako tvrtka “Eko Stojkić” do kraja ljeta namnjerava otvoriti “Reciklažno dvorište” koje će biti prvo na ovim prostorima, a pružat će mogućnost i otkupljivanja otpada. Nakon poučavanja gospodin Martinović svoje je goste velikodušno počastio sendvičima, sokovima i slatkišima, ali i sadnicama cvijeća kojr će učenici, uz pomoć učiteljica, u  svojoj školi posaditi već u ponedjeljak. Zahvalna družina nastavu je završila u Borčanima posjetivši još jednoga čuvara tradicije i zdravoga okoliša, gospodina Petra Krištića.
Slično kao i njegov imenjak iz Crvenica, i ovaj je marljivi umirovljenik obnovio zapušteno obiteljsko vlasništvo te tako od njega učinio pravi biser svojega zavičaja. Naime, Petar Krištić je staru, zapuštenu pojatu pretvorio u prekrasni etno muzej koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
– Moj muzej je poseban jer se sve stvari u njemu smiju dirati – rekao je gospodin Krištić te tako oduševio djecu koja su toliko uživala u igri i domaćim gurabijama domaćice Ruže Krištić, da su se silno rastužila kada se terenska nastava završila. Odlično raspoloženi glasnom su pjesmom pozdravili svoje domaćine uz obećanje da će opet posjetiti ove srdačne ljubitelje djece i njihov prekrasni muzej.
Ivana Ćurić/Tomislavcity
Više fotografija u galeriji.