Polaganje vozačkog ispita u cijeloj Bosni i Hercegovini bi u predstojećem razdoblju trebalo koštati od 1400 do najviše 1500 konvertibilnih maraka, piše Večernji list BiH. Naime, Asocijacija autoškola Bosne i Hercegovine zatražila je izjednačavanje cijena vozačkih ispita na području cijele Bosne i Hercegovine. Zbog ove inicijative u dijelu Bosne i Hercegovine cijene vozačkih ispita će porasti dok će neke autoškole u predstojećem razdoblju ipak morati spustiti cijene. Naime, trenutačno su cijene polaganja vozačkog ispita u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine i do 1500 konvertibilnih marka dok su, primjerice, u Žepču 1100 konvertibilnih maraka.

Jednaki uvjeti za sve

Kada je u pitanju Federacija Bosna i Hercegovina, najjeftinija je Srednjobosanska županija gdje obuka, polaganje vozačkog, izdavanje vozačke dozvole… košta oko 1080 konvertibilnih maraka. S druge strane, kandidat koji polaže u Mostaru izdvojit će 1400 konvertibilnih maraka do vozačke dozvole. Predsjednik Upravnog odbora Asocijacije autoškola Bosne Hercegovine Zdravko Ivić kaže kako je cilj ove inicijative da svi kandidati na prostoru Bosne i Hercegovine vozački ispit plate po istoj cijeni te da sve autoškole imaju isti status. – Mi zagovaramo da obuka kandidata za polaganje vozačkog ispita košta najviše 1050 konvertibilnih maraka – kaže Ivić. Dodaje kako uz obuku kandidat plaća polaganje testova, vožnje, prvu pomoć, vozačku dozvolu…, zbog čega bi u konačnici taj iznos trebao iznositi oko 1400 konvertibilnih maraka. Realizacijom inicijative Asocijacije autoškola Bosne i Hercegovine smanjila bi se, tvrdi Ivić, nelojalna konkurencija, odnosno mogućnost utaje poreza nekih autoškola. – Na ovaj način bi sve autoškole bile u istom položaju, a instruktorima bi bila osigurana normalna primanja – smatra Ivić. Naglašava kako su spomenute cijene realne ako se uzmu u obzir svi nameti koje autoškole plaćaju državi. – Dvadesetak raznih nameta autoškole imaju prema državi. Najnoviji primjer je vađenje liječničke potvrde za instruktore, što ne postoji nigdje u propisima – navodi predsjednik UO-a Asocijacije autoškola Bosne i Hercegovine.

Niže cijene

Dodaje kako se na liječničkoj potvrdi za instruktore inzistira u Republici Srpskoj, dok takvo nešto u Federaciji BiH ne postoji. Naglašava i kako su cijene polaganja vozačkih ispita i dalje najniže u Bosni i Hercegovini. – Kada uzmemo regiju, u Srbiji je polaganje vozačkog skoro dvostruko skuplje, u Hrvatskoj i Sloveniji još i više – podsjeća Ivić. Naglašava kako bi se u Bosni i Hercegovini dalo razgovarati o smanjenju cijena vozačkog ispita, ali ne na dijelu koji se odnosi na obuku jer manji broj sati vožnje znači i lošije vozače.

– Sada s ovakvom obukom imamo svaki dan više od 1,5 poginulih na našim cestama, ne želim ni pomisliti što bi bilo kada bi kandidati prolazili kraću obuku, odnosno manje sati vožnje – smatra Ivić. Dodaje kako bi se ovim pitanjem trebala pozabaviti država, odnosno nadležne službe koje daju licencije instruktorima i obučavaju ih. Prostora za niže cijene svakako ima kod polaganja prve pomoći i testova, međutim, na to Asocijacija autoškola ne može utjecati budući da je riječ o sredstvima koje propisuju nadležne državne institucije.

Foto: Ilustracija

vecernji.ba