Zaključno s današnjim danom u HBŽ-u imamo 303 aktivna slučaja zaraze koronavirusom. Od toga u Livnu 123, Tomislavgradu 64, Drvaru 42, Kupresu 38 i Glamoču 36.

„Iako je stanje u našoj Županiji u odnosu na susjedne nešto povoljnije, nesumnjivo je da je i kod nas u ovom novom valu prisutan tzv. britanski soj virusa koji se puno brže širi, a ovoga puta imamo i puno više hospitaliziranih osoba. Među njima je i sve više mlađih ljudi i onih srednje životne dobi, što ranije nije bio čest slučaj. Također, povećan je i broj pacijenata koji, uslijed zaraze, razvijaju težu kliničku sliku“, kazala je  za RTG dr. Diana Mamić, ravnateljica županijskoga Zavoda za javno zdravstvo, dodavši da je trenutno na Covid odjelu livanjske bolnice smješteno više od 30 Covid pozitivnih pacijenata, dok su tri osobe s područja HBŽ-a trenutno na liječenju u mostarskoj COVID bolnici.

„Što se cjepiva tiče, Hercegbosanska županija do sada je dobila ukupno 500 doza AstraZenecina cjepiva, koje je raspodijeljeno po općinama i najvećim dijelom iskorišteno. Važno je naglasiti da nitko od cijepljenih u HBŽ-u nije imao ozbiljnije nuspojave“, kazala je dr. Mamić, pohvalivši ovom prigodom tomislavgradsku općinu u kojoj je trenutno postignuta najbolja procijepljenost raspoloživom količinom cjepiva.

„Ovih dana u HBŽ treba stići još 378 doza Pfeizer cjepiva i 850 doza AstraZenece, a naknadno i određena količina kineskoga cjepiva. Čim cjepiva stignu, domovi zdravlja će započeti s procesom cijepljenja. Uz prioritetne skupine, odlučeno je da će ovoga puta biti cijepljeno i radno aktivno stanovništvo“, rekla je dr. Mamić za Radio Tomislavgrad, naglasivši da će i naši sugrađani koji privremeno borave u HBŽ, a nisu naši osiguranici, moći izvršiti predbilježbu i cijepiti se besplatno u domovima zdravlja.

Radio Tomislavgrad/Tomislavcity