Foto: Tomislavcity

– Veliki tjedan vrijeme je u kojemu se posebno prisjećamo i žrtava Domovinskoga rata. U ovo vrijeme, u travnju, ’92. dogodila se za nas najveća tragedija – izgubili smo 28 Duvnjaka, a oko 20 njih je zarobljeno. Bilo je ranjenih, nestalih, vrijeme velikog stradanja… Rat je došao prenaglo. Nekoliko dana prije svi smo bili civili, radnici u pilani, na baušteli, u inozemstvu…a koji dan kasnije svi smo bili u vojničkim odorama.

Prisjetio se Boško Papić – pripadnik Brigade “Kralj Tomislav” i posjetitelj današnje izložbe “Duvanjski memento” koja je u Tomislavgradu otvorena u duhu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa u Gradskoj galeriji KIC-a. Posjetitelji su mogli vidjeti fotografije 118 poginulih branitelja Općine Tomislavgrad koji su ginuli u Vukovaru, Gospiću, Dubrovniku, Uskoplju, Kupresu… Dio izložbe bile su i slike iz ciklusa ”Križni put” likovnog umjetnika, a ujedno i branitelja pok. Vinka Bagarića. Pokojni Vinko umjetnik je porijeklom iz Bukovice koji je i autor kipa kralja Tomislava u Tomislavgradu. Spajanje duvanjskih branitelja Domovine i teme Križnoga puta prikladno je za Veliki tjedan koji je pred nama.

Foto: Tomislavcity

– Dosta lica s fotografija i sam znam, znam i njihove obitelji, uvijek mi ih je drago vidjeti. Bitno je čuvati svoju povijest. Svi veliki narodi drže do svoje prošlosti i tradicije, to je ono što omogućava i bolju budućnost. Da nam se ne dogodi u budućnosti ono što nam se događalo u prošlosti, potrebno je bolje pristupiti osvješćivanju važnosti prisjećanja žrtava koje su ispisale našu povijest. (Boško Papić)

Foto: Tomislavcity

Na otvorenju je nazočnima dobrodošlicu poželio Tomislav Vučemil, kustos Gradske galerije te, kao i brigadir Boško, podsjetio na važnost očuvanja prošlosti jer onaj narod koji nema prošlost, ne može imati ni budućnost.

Narod koji ne cijeni svoju prošlost, ne može očekivati dobru budućnost. Bilo bi lijepo da nas je danas ovdje više, što sam i očekivao, jer poginulih je ipak 118… Apeliram na obitelji da dođu i podržaju prisjećanje na žrtvu koju su njihovi bližnji podnijeli, i na škole da upute učenike na ovaj bitan dio naše povijesti.

Kako nove generacije ne bi zaboravile žrtvu koja je podnesena da bi one slobodno živjele, izložba podsjeća na značenje Domovinskoga rata i čuvanje temeljnih životnih vrijednosti. Navik on živi, ki zgine pošteno poznat je stih Fran Krste Frankopana kojim se vodi ova izložba, a sadrži cijelu istinu o tome kako ostvariti vječnost – ona počinje ovdje na zemlji.

Foto: Tomislavcity

Izložbu “Duvanjski memento” organizirao je Kulturno-informativni centar u suradnji s Općinom Tomislavgrad.

Helena Lučić/ Tomislavcity