U nazočnosti brojnih uzvanika i gostiju danas su predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić i predsjednik Uprave Š.G.D. Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, Branko Ivković presijecanjem vrpce svečano otvorili novu gradu Šumarije Glamoč u povodu obilježavanja dvadesete godine osnutka poduzeća.

Svečanosti su, uz ostale, nazočili i ministri u Vladi Hercegbosanske županije: Ivica Brešić, Petar Galić, Stipan Šarac, Darinko Mihaljević, Vasilija Broćeta i Miloš Bauk.

Prije svečanog presijecanja vrpce tadašnji ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Hercegbosanske županije, Mirko Mihaljević posjetio je na okolnosti osnutka i donošenja Odluke o formiranju tada javnog poduzeća Šume Hercegbosanske županije. U svom govoru podsjetio je kako u to vrijeme Vlada Hercegbosanske županije nije bila zadovoljna upravljanjem i organizacijom gospodarenja šumom i bilo je veoma teško pripremiti Odluku, jer je bilo otpora u poduzeću pa i na višim političkim razinama. Međutim, postojao je zakonski okvir sadržan u Dejtonskom sporazumu, a postojali su i gospodarsko-ekonomski, socijalni i lokalni razlozi da se donese Odluka o osnutku poduzeća, jer se prepoznao interes županije i lokalnih zajednica. 16. travnja 1998. godine Vlade Hercegbosanske županije donijela je Odluku o formiranju J.P. Hercegbosanske šume sa sjedištem u Kupresu koje je registrirano 4. lipnja te godine. Prema njegovim riječima urađen je dobar posao i donesena je dobra Odluka koja ostavlja pozitivne ukupne posljedice na stanje u gospodarstvu Hercegbosanske županije. Naveo je podatak da su tada u formiranom poduzeću radila 182 djelatnika, a danas ih ima oko 700.

Predsjednik Uprave Š.G.D. Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, Branko Ivković zahvalio je svima koji su doprinijeli razvoju društva počevši od predsjednika uprava, direktora uprava do svih djelatnika koji su na bilo koji način doprinijeli razvoju društva. Govoreći o planovima u narednom razdoblju rekao je:

„S Nadzornim odborom i Skupštinom društva usvojen je plan poslovanja u ovoj godini. Osnovno je da je u tekućoj godini planirana proizvodnja drvne mase od 452.000 kubika, a planirani prihod je oko 40 milijuna KM. U tekućoj godini planirani rashodi iznose oko 39 milijuna KM“, rekao je Branko Ivković i dodao: „U ovoj godini Š.G.D. Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres kapitalne investicije planira u iznosu većem od 8 milijuna KM što dokazuje da plan nije zadržati se na ovoj razini, već je plan razvijati poduzeće tako da i u budućnosti osnažimo ulogu Š.G.D. Hercegbosanske šume u gospodarskom životu Hercegbosanske županije i navodim podatak da je uz i oko Š.G.D. Hercegbosanske šume što izravno što neizravno angažirano više od 2.000 ljudi, a to je 2.000 obitelji. Iz ovoga možemo vidjeti koliko je bitno ovo društvo za ukupan život Hercegbosanske županije“, istaknuo je, među ostalim, predsjednik Uprave Š.G.D. Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, Branko Ivković.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić, uz ostalo, rekao je: „20 godina od osnutka ovog javnog poduzeća, dva desetljeća predanoga rada i svi dosadašnji rezultati, opstanak u okruženju kojega uvjetuju nerijetko nestabilni gospodarski, ekonomski i tržišni uvjeti, pokazatelj su kako Š.G.D. Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres neupitno predstavlja ključnog nositelja razvoja ove naše županije. Uspostavljanje stabilnog političkog, zakonodavnog i ekonomskog okruženja smjernica su gospodarske slike kojoj težimo, a vaša zadaća jest i dalje ustrajati ususret izazovima, opravdavajući svoju ulogu jasno definiranu prije 20 godina, na dobrobit šire društvene zajednice. Pozicioniranje Hercegbosanskih šuma kao tržišnog lidera u okruženju, neka ostane i bude čvrst temelj poslovanja u budućnosti“, naglasio je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić.

Prigodom svečanog otvorenja nove zgrade nazočnima se obratio i direktor Šumarije Glamoč, Ivica Kasalo. Govorio je o šumskom-gospodarskom području Glamoč, ukupnoj površini šumskog zemljišta na kojem se prosječno godišnje posiječe 182.000 bruto ili 150.000 neto m3 drvne zapremnine i da se godišnje pošumi oko 75 ha goleti. Rekao je, među ostalim, da je ukupna vrijednost svih radova na izgradnji nove zgrade u Glamoču nešto više od 900.000,00 KM i da zgrada ima ukupnu neto površinu 820 m2.
Novu zgradu i prostorije blagoslovio je župnik u Glamoču don Marko Crnjak, a svečanost su uveličali članovi KUD „Budućnost“ iz Glamoča, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.