U Zagrebu 22. siječnja i u Mostaru 7. veljačepredstavljena je knjiga  biskupa  mons. Ratka Perića  “Nada koja ne postiđuje” koja obiluje  ijelim  nizom zanimljivih činjenica i podataka.

Odmah  na početku  knjige  biskup  Ratko   podsjeća  na činjenicu  da je  “Papa Benedikt XVI  u postsinodskoj pobudnici “Verbum Domini” (Riječ  Gospodnja) među 16 izričito spmenutih  imena  blaženih i  svetih, koji su se u  dvotisućljetnoj povijesti Crkve istaknuli kao  iznimni  i uzorni ne  samo  slušatelji nego i izvršitelji Riječi  Božje u svome životu i  poslanju, naveo i ime  blaženoga  Alojzija Stepinca, zagrebačkoga  nadbiskupa i kardinala, kao Kristova  svjedoka i mučenika. Evo tih 16 velečanstvenih: sv. Antun, sv. Bazilije Veliki, sv. Benedikt, sv. Dominik, sv. Franjo  Asiški, sv. Klara  Asiška, sv. Ignacije  Lojolski, sv. Terezija  Avilska, sv. Ivan Marija Vianey, sv. Ivan don  Bosco, sv. Terezija iz Lisiexa, sv. Pio iz Pietrelcine, sv. Josemaría Escrivá, sv. Terezija  iz Kalkute, sv. Terezija Benedikta, bl. Alojzije  Stepinac.

Knjiga “Nada koja  ne postiđuje” mogla bi postidjeti one koji su neznanstveno i neprovjereno pisali o kardinalu Stepincu. 

”Perićeva knjiga zalazi puno dublje u problematiku i odgovara na jedinu preostalu pritužbu ili prigovor protivnika Stepinčeva dobra glasa”, kazao je profesor na Filozofskom fakultetu u Mostaru prof. dr. Ivica Šarac te naglasio kako bi knjiga za autore koji su neznanstveno i neprovjereno pisali o kardinalu Stepincu mogla postati knjiga koja postiđuje.

 Kršćansko  izdanje Romea i Julije sa sretnim završetkom.

Predsjednik HBK mons.  Želimir  Puljić rekao je za  knjigu “Nada koja ne postiđuje”: „Čitava knjiga prožeta je i uobličena u načelo literarne ljepote, povijesne istine i dobrote kojom je uostalom zračio i život blaženoga Alojzija”. A za dio knjige u kojem piše o dopisivanju mladog  Stepinca sa zaručnicom Marijom  Horvat rekao je: “Autoru je u ovom poglavlju uspjelo analizom njihovih međusobnih pisama i otpisa učiniti „kršćansko izdanje Romea i Julije“; s puno mladenačkoga zanosa, napetosti i određenih zapletaja, kao i „happy-enda“ koji se ne može ostaviti dok se ne dočita poglavlje do kraja.”

Oduzeto i  spaljeno  srce , čin koji  najslikovitije  govori o svoj  brutalnosti i strahu ideologije pred  kršćanskom svetošću                                                                                                                         

Kardinal Josip  Bozanić, nadbiskup   zagrebački u predgovoru  knjige  “Nada koja ne postiđuje” , govoreći o okolnostima u kojima je Crkva u Hrvatskoj  živjela u  Drugome svjetskom  ratu i u godinama nakon njega  napisao je:”Ti su  odnosi  rasvijetljeni događajima vezanim uz mučeništvo i uz odnos prema  Blaženikovom  tijelu  nakon  smrti, kada je  oduzeto i  spaljeno njegovo   srce, što je čin koji najslikovitije govori o svoj  brutalnosti i strahu ideologije pred  kršćanskom svetošću”.

Odnos  prema vlastima  Nezavisne  Države Hrvatske                                                                                               

U  predgovoru knjige  kardinal  Bozanić također je napisao: “Da bi  povijest mogla još jasnije iznijeti na vidjelo koliko je Kardinal  Stepinac bio u  pravu, biskup  Ratko u  posljednjem  dijelu bavi se  onim  što je u najnovijim prijeporima stavljeno u žarište: Stepinčev odnos prema  vlastima Nezavisne  države  Hrvatske. To je zaokružen  prilog  u kojem je vidljivo koliko si je  pisac dao puno  mara da bi  predočio  glavne  crte odnosa nadbiskupa Stepinca i poglavnika Pavelića, navodeći  sadržaje Nadbiskupovih  pisama i osvrćući se na  njihove  susrete. U tom se prikazu s jedne  strane odražava problematika stajališta i  zamršenih okolnosti, a s druge  strane Nadbiskupovo konkretno zauzimanje   u  prilog  ljudi u potrebi, pokazujući  da je jedini kriterij vrjednota ljudskoga  dostojanstva koje proizlazi iz  dara  Stvoritelja.Upravo kriterij vrijednosti  čovjeka iz njegova  odnosa s  Bogom omogućio je blaženom  Alojziju da pred totalitarnim režimima nastupa jasno, držeći se  svoga  poslanja, ne prešućujući istinu i nepravdu i ne svrstavajući se   u političke i  stranačke  tabore.

                                                                                                                                     Slobodan  Milas