Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić i član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar odgovarali su danas na pitanja novinara u vezi sa situacijom o korona virusu u našoj zemlji.

Iznoseći podatke o oboljelim u Federaciji BiH, Pehar je rekao kako se 39 osoba nalazi na bolničkom liječenju, troje je s težom kliničkom slikom i nalaze se na respiratoru. Zabilježeno je 515 oporavljenih, a 54 su preboljelo ovu bolest u zadnja 24 sata.

Također je Pehar istaknuo da je zabilježeno 394 aktivna pacijenta i da danas nemamo novih smrtnih slučajeva.

Mandić se u svome obraćanju ponovo zahvalio građanima koji se pridržavaju mjera, te podcrtao važnost pridržavanja mjera zbog zaštite života.

“Ovi rezultati nas ne smiju dovesti u zabludu. Popuštat ćemo u društvenim mjerama, poput puštanja u rad poduzeća, zanata, ali se moramo pridržavati mjera u tome da nosimo rukavice, maske, pranje ruku”, istaknuo je Mandić.

Hrvatska je uvela mjeru da svi koji budu ulazili u tu zemlju moraju imati urađen test na korona virus, a Pehar je komentirajući to rekao kako je Europska unija donijela odluku o zabrani ulaska svih onih koji nisu građani EU te da se ta zabrana odnosi i na građane BiH, tako da s tim u vezi, građani BiH još ne mogu ući na prostor Hrvatske jer je hrvatska članica EU.

“Onog trenutka kada dođe do promjene tih mjera, mi ćemo se organizirati na način da ćemo našim sugrađanima omogućiti da dobiju sve ono što im je potrebno za ulazak u pojedine zemlje, uključujući i testiranje na korona virus. To je već slučaj u velikoj većini naših laboratorija”, istaknuo je Pehar.

Govoreći o puštanju u promet javnog prijevoza, Mandić je kazao kako je Stožer ministarstva zdravstva predvidio popuštanje mjera u tri faze. “Taj krizni plan ćemo predočiti Kriznom stožeru civilne zaštite, ali nakon prve faze ćemo sačekati 14, 15 dana pa onda ide druga faza da vidimo kako se to odražava na broj oboljelih, tako da je očekivati da budu ublažene i te mjere”, kazao je.

Podaci o najstarijem, odnosno najmlađem pacijentu koji se izliječio od korona virusa, Pehar je rekao da je najmlađa izliječena osoba bila beba od tri mjeseca, a najstarija je ’32. godište.

Pehar je govorio i o redovnom vakciniranju djece te je naveo da je Federalni zavod za javno zdravstvo već prošlog tjedna poslao preporuku da se nastavi s programom obavezne imunizacije, s obzirom da je u zadnjih mjesec i po dana ta mjera bila suspendirana. Procijenili su da je s povoljnom epidemiološkom situacijom sada moguće nastaviti s programom vakcinacije.

I nastavak sportskih natjecanja ulazi u jednu od tri faze popuštanja mjera i da ako situacija bude povoljna, za očekivati je i nastavak sportskih natjecanja.

O aferi respiratori, Mandić je rekao kako Ministarstvo zdravstva FBiH nije dobilo nikakvu pismenu obavjest o tim respiratorima, i da je ono što znaju iz medija.

O vrtićima i mjerama zaštite djece i zaposlenika tih ustanova, Mandić je kazao da će i vrtići kao i sve ostale djelatnosti dobiti pismene preporuke kako se treba ponašati, piše N1.