Foto: HNK Tomislav

Momčad HNK Tomislava u okviru 4. kola Prve lige FBiH, upisala je svoju drugu uzastopnu pobjedu nad posljednjom momčadi prvenstva, Mladost Doboj Kakanj. Kao što je trener Vranešević najavio, utakmica nije bila jednostavna, bez obzira što je Mladost posljednja momčad prvenstva bez osvojenoga boda.

Sve do 86. minute rezultat je bio u neriješen, 1-1 i izgledalo je da će Tomislav ostati na jednom bodu. Onda se, nogometnim rječnikom rečeno, ukazao Ivan Mihalj koji svojim drugim pogotkom donosi vodstvo. Do kraja utakmice, centarfor Tomislava postigao je i svoj 3. pogodak i time riješio pitanje pobjednika.

Dosada smo uvijek generalno pisali uvijek o ekipi, rijetko kada smo o nekom pojedincu. Ali ovakve dvije predstave u izvedbi mladog posuškog napadača ne mogu proći ispod radara. Uzimajući u obzir da je Ivan Mihalj u dvije utakmice postigao 6 golova, ili opet nogometnim rječnikom rečeno, dva “hattricka”, teško da možemo izdvojiti ijednog igrača u ovoj ligi kojemu mu je tako nešto pošlo za nogom.

Foto: HNK Tomislav

Percipirajući dosadašni učinak Ivana Mihalja u dresu HNK Tomislava, možemo zaključiti da šest pogodaka i vodeće mjesto na listi strijelaca Prve lige F BiH nije slučajno.

Vratit ćemo se u sezonu prije u kojoj je također Mihalj bio produktivan i odlično se snalazio u situacijama za gol, naravno treba naglasiti i činjenicu da je većinu utakmica ulazio s klupe, ali svoje dobivene minute iskoristio je na najbolji način, što mu je ujedno i bila karta za produljenje ugovora.

Klasični centarfor

Trener Duško Vranešević sigurno može i mora biti zadovoljan produktivnosti svog napadača. Isto tako, može biti zadovoljan što ima igrače na toj poziciji za rotaciju.
Banović je od početka priprema i od početka sezone bio prvi izbor na poziciji devetke, ali spletom okolnosti i ozljedom koju je zadobio, uskočio je Ivan Mihalj.

Vranešević je od Banovića mogao očekivati spuštanje po loptu u međuprostor, koji mu je u nekim utakmicama služio i kao lažna devetka, no od Mihalja to nije i ne može tražiti.

Mihalj je preslika klasičnog robusnog centarfora koji je u odličnoj fizičkoj spremi i kojem nije problem trčati 90 minuta bez lopte u naumu da izbori posjed za svoju ekipu.

Isto tako, konstantno će “dosađivati” protivničkim stoperima do granica pogreške i sigurno će mu se taj cijelokupni trud isplatiti u 90 minuta.

Prvom takni, drugom makni

Fraza je to koja ukazuje na igranje nogometa bez prevelikog kompliciranja. Zadaća Mihalja u utakmici protiv Mladosti bila je što bliže biti protivničkom golu i stvarati presing na stopere. U par navrata spuštao se po loptu i igrao leđima što mu je zbog svojih fizičkih predispozicija jača strana.

Upravo zbog toga što je Mihalj klasična vrsta napadača, zadužena za igru u 16 metara gdje će biti od najveće koristi. Sposobnošću kao njegovom, nalaženje na pravom mjestu još jedan je kotačić u Tomislavovoj igri koji će biti od velike pomoći.

Zanimljivo je bilo vidjeti i Banovića pri ulasku koji se našao na lijevom krilu, koji je također dao svoj obol u pobjedi nad Mladosti, asistencijom Mihalju za treći pogodak. Sigurno možemo u nekim od idućih utakmica očekivati suradnju Banovića na krilu i Mihalja u vrhu napada.

Ono što je sigurno, a to je da Tomislav ima klasičnog napadača u ekipi, koji možda u nekim dijelovima utakmice neće biti primjećen, ali isto tako svoju šansu će iskoristit na pravi način, baš kao ovu protiv Mladosti. Tri puta izravno je zaprijetio golmanu gostiju i sva tri puta poentirao. Zaključujemo da je Mihalj sigurno napadač i igrač kakvog želite imati u ekipi.

Mario Jakovljević/Tomislavcity