Ne tako davno prijatelj nam otprilike reče: “Ma, nije važno što se nismo vidjeli godinu dana. Isto bi bilo da se nismo vidjeli deset godina.” Tako bismo nekako mogli ilustrirati današnji susret pripadnika 6. bojne vojne policije HVO-a Boško Papić koji su se okupili  nakon 27 godina.

Uistinu, istinski prijatelji uvijek ostaju prijatelji, unatoč intenzitetu susreta, jer okolnosti u kojima se stekne prijatelj, bile one radosne, tužne ili teške, ostavljaju neizbrisivi trag u ljudskim srcima i dušama.

Ne sumnjamo da su ovi prijatelji imali danas o čemu razgovarati, od uspomena na ratne dane “ponosa i slave” do razgovora o svakodnevnim životnim situacijama. Možda im je i dan za to bio prekratak…

Hoće li idući zajednički susret ovih suboraca biti i iduće godine u duvanjskome Kologaju ili negdje drugdje, ili za pet godina, naš prijatelj s početka priče mogao bi reći da je to manje  važno. Ipak, prijateljstvo valja njegovati i čuvati, ali i produbljivati. Nadamo se da će se za to vremena uvijek naći.

 

Tomislavcity

Foto: Tomislav Tomy Šteko