Veliki posao urađen je tijekom jučerašnjega dana na gradilištu spomen parka i spomen doma spaljenih na Lugu. Više duvanjskih gospodarstvenika koji posjeduju bagere i kamione sudjelovalo je u akciji zasipanja betonske konstrukcije nasipnim materijalom i zemljom. Tako je više od 600 kubnih metara materijala iskopano s budućega parkirališta iznad Doma zdravlja Tomislavgrad i dovezeno na Lug. Također, oko 200 kubnih metara plodne zemlje crnice dovezeno je i zasute su površine koje će biti zasijane travom. Dakle, ukupno oko 800 kubnih metara materijala ili 80 tura učinili su naši dobročinitelji.

Red je zahvaliti sudionicima akcije:

– Ćićko Commerce
– Mate i Ivan Ljubas
– Andrija Milić
– Ivan Stanić – Ivić
– Stipe Mašić – Štampalov
– Ivan Stanić – Mona
– te Pere Papić vlasnik tvrtke Papić d.o.o. koji je jednim dijelom sufinancirao gorivo potrebno za kamione i bagere.

Veliko hvala svima!

Napomenimo da je u proteklih mjesec i pol dana urađen veliki građevinski posao. Završene su potporni zidovi i urađen je okvir amfiteatra koji su sastavni dio budućega spomen parka spaljenih na Lugu. Na površini većoj od 1.500 m2 nalazi se groblje, spomenik spaljenim, spomenik nestalim mještanima u Drugom svjetskom ratu, spomenik braniteljima stradalim u Domovinskome ratu, muzej te mjesto gdje se nalaze ostatci temelja staje u kojoj su spaljeni mještani. Svi ovi pojedinačni dijelovi čine jednu cjelinu budućega spomen parka i spomen muzeja spaljenih na Lugu.

Ovaj projekt po svojoj veličini, značaju i vrijednosti predstavlja najveći spomenički kompleks u općini Tomislavgrad te zahtjeva velika financijska sredstva, koja će uz Božju pomoć i pomoć dobrih ljudi, uključivanjem svih stanovnika općine Tomislavgrad, biti osigurana, a sve zajedno izgrađeno i ostavljeno kao upozorba budućim naraštajima što u ratnim okolnostima može uraditi zločinački um.

Napomenimo da u idućim danima slijedi nastavak radova na završetku amfiteatra, stubišta i staza, a mještani će pristupiti finim radovima na uređenju zelenih površina na kojima će biti zasijana trava. Po osiguranju dodatnih sredstava nastavit će se s izgradnjom muzeja i završetkom spomeničkoga kompleksa. Ovo je prilika za sve one koji nisu upoznati sa strašnom tragedijom koja je pogodila stanovnike Luga i Kuka 16. prosinca 1943. godine kada je spaljeno ili ubijeno 83-oje mještana da posjete Lug, zapale svijeću na groblju i vide što je do sada urađeno i kako će spomen park i spomen muzej u konačnici izgledati.

Najbolja potvrda ispravnosti onoga što se radi su i riječi najstarijega živućeg svjedoka ovoga strašnog događaja, 92-godišnjega Jandre Stanića, koji je po cijeli dan prisutan na gradilištu i koji jučer izjavi: „Neka Bog blagoslovi i najvećom nagradom nagradi sve one koji upiru da se dostojno obilježi ovo mjesto najtežega stradanja i ljudske muke.“ Zaista, ovo je najbolja moguća zahvala za trud i zalaganje svih koji sudjeluju u ovome projektu. Mogli bi smo reći: Uistinu, ništa bez Božjega blagoslova!

Još jednom hvala svima!

Za sve one koji žele sudjelovati i dati svoj doprinos za dovršetak spomeničkoga kompleksa na Lugu, svoje doprinose mogu uplatiti na žiro račun:

Uni Credit Bank BH – 3382302263153905 – računa za uplatu u KM

Popis donatora možete pogledati na linku OVDJE.

Udruga Lug-Poljica/Tomislavcity