Ugašena su svijetla u crkvi, a izvan crkve je pripravljen krijes, odnosno vazmeni oganj.  Ognjem se upali uskrsna svijeća. Vjernici pripaljuju svoje svijeće na uskrsloj svijeći i crkva dobija svjetlost i toplinu od uskrsne svijeće.

Svjetlo, služba Riječi, krsna služba, euharistijska služba i na kraju blagoslov jela. Iako se vremenski činilo dugo, nazočni vjernici su u potpunoj predanosti i strpljivosti ovim vazmenim bdijenjem svjedočili iskustvo Kristova uskrsnuća.

U propovijedi koju je večeras izrekao fra Mario Ostojić, između ostaloga, govorio je i o značenju Isusova uskrsnuća za našu svakodnevicu:

– Danas slavimo uskrsnuće. Isus je uskrsno radi tebe, draga sestro, koja ćeš nakon brojnih godina života Uskrs slaviti sama, bez muža. Uskrsnuo je radi vas koji nakon dugog iščekivanja grlite plod vaše ljubavi. Uskrsnuo je i radi tebe, koji nakon toliko godina muka, svima oko sebe daruješ najljepši osmijeh. Uskrsnuo je i radi tebe koji slaviš Uskrs ove godine daleko od svoje obitelji, a i za tebe koji više nemaš obitelj. Uskrsnuo je i radi tebe koji si se nedavno suočio s teškom dijagnozom, radi tebe kojem se čini da se život ruši iz dana u dan. Uskrsnuo je i radi tebe koji si posvađan s cijelom obitelji i ne znaš kako naprijed. Uskrsnuo je i radi tebe koji ga psuješ, koji ga vrijeđaš jer ga nisi upoznao kako valja. Uskrsnuo je i radi tebe koji ga nikad ne tražiš ali si večeras ovdje pred njim. Možda i ne znaš, ako ga zaboraviš on tebe zaboraviti nikad neće…

U nastavku možete poslušati cjelovitu propovijed fra Maria Ostojića.

 

Tomislavcity

Audiozapis: Radio Tomislavgrad