Knjige Državni udar – kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i hrvatska politika u BiH (prvi i drugi dio), autora Vladimira Šeksa večeras su u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije predstavljene tomislavgradskoj publici.

Kako smo ranije najavili, o knjizi su uz autora,  govorili dr. fra Robert Jolić, dr.sc. Ivica Lučić te prof. Petar Galić.

– Tvrdim da je najvažnije spomenuti, barem što se tiče Šeksovog metodološkog pristupa, da ovdje nije riječ o nekoj vrsti autobiografije, Šeksovim sjećanjima na navedene događaje nego je riječ u biti o zbirci dokumenata – u svome je izlaganju istaknuo dr. fra Robert Jolić koji je kroz deset točaka iznio svoje tumačenje knjiga koje su večeras predstavljene.

– Upravo je nevjerovatna nepismenost i povodljivost tolikih i među nama koji pored vlastite glave misle onako kako im serviraju oni koji lažu bez prestanka. Upravo zbog toga pozivam sve da uzmu u ruke ovu i druge knjige koje govore na temelju dokumenata i da se sami uvjere, ma koliko im se laži već godinama serviralo preko medija, te da sami donesu zaključke i spoznaje koliko se ne smije pouzdavati u najutjecajnije medije, bolje je misliti vlastitom glavom – zaključuje dr.fra Jolić.

– Kada o važnim povijesnim temama pišu njihovi akteri i potkrjepljuju ih dokumentima, onda je to mnogo življi prikaz od velike povijesne distance. Iako je u knjizi važan dio rasvjetljavanje uloge pokojnog predsjednika Tuđmana u turbulentnim vremenima nastajanja samostalne Hrvatske i njenih prvih godina postojanja u ratnim vremenima, za nas je mnogo važniji onaj dio koji govori o Bosni i Hercegovini i složenoj hrvatskoj unutarnjoj politici čiji su se odnosi prelijevali na društveno političku situaciju i ratna zbivanja koja će odrediti budućnost u kojoj živimo – u svome je izlaganju, između ostalog, rekao prof. Petar Galić.

O vrijednosti predstavljene knjige govorio je i dr.sc. Ivica Lučić.

– Usudio bih se reći da je hrvatski narod oklevetan u posljednjih pa i sto godina, a jedan od ljudi koji je možda i najviše oklevetan je Franjo Tuđman. Prvi dio ove knjige sadrži devet poglavlja sa čitavim nizom transkripata na oko tisuću stranica vrijednoga i korisnoga teksta koji rasvjetljuje pravu istinu i činjenice o novijoj hrvatskoj povijesti.- između ostaloga je kazao dr. Lučić.

Na koncu svečanosti okupljenima se obratio i sam autor, dipl.iur.Vladimir Šeks koji se srdačno zahvalio organizatoru, Matici hrvatskoj Tomislavgrad te svojim predstavljačima.

– Latio sam se pera kako bih u svim svojim knjigama vodio križarski rat protiv krivotvoritelja novije hrvatske povijesti, protiv kovača lažnog novca. Do dana današnjeg naša javnost je zapljesnuta različitim klevetničkim nasrtajima. Ja ovdje nastojim prikazati istinu koja se zbila i potkrijepljujem svoje tvrdnje stvarnim dokazima, istaknuo je autor.

Ovomu dodajmo da je ovaj događaj svojim glazbenim izvedbama uveličao Pjevački zbor Matice hrvatske Tomislavgrad dok je moderator bio izvrsni Hrvoje Mandić.

Ivana Ćurić/Tomislavcity

Više fotografija pogledajte u galeriji.