Predsjedništvo Zajednice Udruga HVIDR-e Hercegbosanske županije u subotu je u Tomislavgradu održalo svoju drugu redovitu sjednicu na kojoj su sudjelovali svi članovi Predsjedništva a kao gošća radom sjednice nazočila je i ravnateljica Uprave za pitanje branitelja Hercegbosanske županije Ljilja Kovačević.

Slijedom točaka dnevnog reda i nakon usvajanja zapisnika s prve sjednice Predsjedništva, predsjednik Ante Jukić podnio je izvješće o svom radu u periodu od 1.veljače do 17. ožujka 2018. godine što je jednoglasno usvojeno.

Otvaranjem druge točke „Odnos  Zajednice Udruga HVIDR-e Hercegbosanske županije naspram ostalih Udruga koje svoje osnivanje i djelovanje vežu za Domovinski rat i problematiku branitelja, odnosno stav naspram rada Koordinacije Udruga koja djeluje na prostoru Hercegbosanske županije“, otvorilo je raspravu što je u konačnici rezultiralo donošenjem sljedećih uaključaka:

– Zjednice Udruga HVIDR-e Hercegbosanske županije ne podržava ovaj rad dosadašnje koordinacije Udruga Hercegbosanske županije, te tražimo promjene u radu same koordinacije ili ćemo u protivnom istupiti iz rada koordinacije Udruga;

– Mora se poštivati osobnost svake Udruge i da svaka Udruga ima svoje legalno izabrano vodstvo Udruge;

– Započet rad na Županijskom Zakonu o braniteljskim Udrugama od općeg značaja;

– Do donošenja Županijskog zakona o braniteljskim Udrugama od općeg značaja, ni jedna više novonastala Udruga ne može biti financirana od strane Uprave za pitanje branitelja Hercegbosanske županije.

Po ostalim pitanjima, između ostalog, Predsjedništvo Zajednice Udruga HVIDR-e Hercegbosanske županije tražit će od Federalnog ministarstva branitelja da se predstavnik HVIDR-e Hercegbosanske županije imenuje u tijelo za vezu provedene novog Ugovora između Republike Hrvatske i BiH o pravima pripadnika HVO-a.

Među svoje obaveze u idućem periodu Predsjedništvo Zajednice Udruga HVIDR-e Hercegbosanske županije donijelo je odluku da će sačiniti cjelovitu evidenciju svoga članstva sa svim potrebnim i relavantnim podatcima.

Također je zauzet stav predsjedništva Zajednice Udruga HVIDR-e Hercegbosanske županije da se u što skorije vrijeme njihovim predstavnicima omogući gostovanje na lokalnim radio postajama da bi se građani mogli detaljnije upoznati s cjelokupnom problematikom ove najranjivije braniteljske populacije.

U svoje obaveze Predsjedništvo je sebi dalo zadaću da se obave razgovori sa svim ravnateljima Domova zdravlja na području HBŽ te sa ravnateljem Županijske bolnice u Livnu po pitanju liječenja ratnih vojnih invalida.

Sljedeća redovita sjednica predsjedništva Zajednice Udruga HVIDR-e Hercegbosanske županije održat će početkom lipnja u Kupresu priopćeno je iz ŽU Hvidre HBŽ-a koje potpisuje predsjednik Ante Jukić.