Predstavnici općina Posušje, Grude i Tomislavgrad te gradova Široki Brijeg i Ljubuški potpisali su u utorak u Marića Gaju kod Gruda ugovor s Josipom Martićem, federalnim ministrom prostornog uređenja.

Riječ je o projektima tj. programu utopljavanja zgrada radi uštede energije i programu sanacije šteta prouzrokovanih poplavama i klizištima.

Danas potpisujemo ugovor s ovim gradovima i općinama, a tiče se dvaju programa – programa utopljavanja zgrada radi uštede energije i program sanacije šteta prouzrokovanih poplavama i klizištima. Svi potpisinici su aplicirali na naše projekte i zadovoljili uvjete. Do sada smo imali suradnju s ovim potpisnicima, uvjeren sam da će i ovi danas potpisani ugovori biti implementirani i na dobrobit građana, kazao je ministar prostornog uređenja Josip Martić.

Domaćin sastanka, grudski načelnik Ljubo Grizelj, kazao je kako su ovi ugovori vrijedni 350 tisuća KM, a da je općina Grude potpisala ugovor o dva projekta.

Jedan ugovor je iz programa energetske efikasnosti. Radi se o utopljavanju dječjeg vrtića. Drugi program je iz programa zaštite od voda i bujica tijekom visokih oborina. Ovaj projekt je podržan i prošle godine i nadam se da ćemo, uz nešto vlastitih sredstava uspjeti završiti i ovaj projekt, istaknuo je Grizelj.

Sredstva koja je dobila općina Posušje su sredstva koja će biti utrošena na utopljavanje škole na Vraniću. Prema riječim prvog čovjeka općine Posušje Branka Bage, škola na Vraniću je jedina koja još nema termo fasadu.

Ovim projektom dobivamo na energetskoj učinkovitosti. Nova fasada će nam omogućiti prebacivanje na jeftinija goriva u zagrijavanju škole, pri čemu će uvjeti u školi za djecu biti jednako kvalitetni, a mi ćemo od uštede na grijanju dobiti sredstva za daljnja ulaganja u infrastrukturu škole, kazao je načelnik Bago.

Ivan Vukadin, načelnik Tomislavgrada zahvalio se Federalnom ministarstvu prostornog uređenja na financijskoj pomoći te dodao kako će se ova sredstva, zajedno sa sredstvima tomislavgradske općine, utrošiti na obnovi zgrade bivšeg komiteta.

www.jabuka.tv