Foto: Tomislavcity

Hrabri, pragavi i prkosni – bili su naši preci iz nekadašnjega Delminija. Možda nećemo pogriješiti ako kažemo da smo delmatski ponos u krvi zadržali i dan-danas.

Večeras je u Tomislavgradu svečano otvorena Izložba o Delmatima u sklopu međunarodnoga projekta “Delmati: Snaga zajedništva”. Izložbu je posjetio velik broj znatiželjnika, kako struke tako i šire javnosti.

Foto: Tomislavcity

Posjetitelji su na otvorenju uživali u glazbenim izvedbama Hrvatskoga glazbenog društva ‘Vitezovi sv. Jurja’ iz Kaštel Sućurca i prigodnim govorima nakon čega su pogledali neuobičajenu izložbu s virtualnom rekonstrukcijom delmatskih naselja i njihova načina života.

Foto: Tomislavcity

Izložba će putovati kroz brojne gradove, a velika završnica bit će dogodine u Arheološkome muzeju u Splitu. Projekt je povezao Dalmaciju i naše krajeve, a evo koji je njegov najveći cilj:

“Znamo da razvijene europske države itekako drže do kulture svojih predaka – Francuzi do Gala, germanske države do Germana, Danci do Vikinga, pa red je i na nama da držimo do Delmata!” – rekao je arheolog i kustos Franjevačkoga muzeja u Tomislavgradu Stjepan Dilber, pa posjetite Izložbu dok je kod nas – do 6. kolovoza.

Helena Lučić/Tomislavcity