Na platou u Gornjem Brišniku danas je svečano u pogon puštena Vjetroelektrana Mesihovina i ujedno prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini. 

Riječ je o investiciji Javnoga poduzeća Elektroprivreda HZ HB Mostar vrijednosti oko 82 milijuna maraka. Kao što je već ranije najajavljeno, novoizgrađenom vjetroelektranom bit će povećana proizvodnja električne energije za 165,17 GWh godišnje, što je 10 posto od ukupne proizvodnje u energetskom sustavu ovog poduzeća. Elektrana ima 22 vjetroagregata instalirane snage od 50,6 MW, a u rad ih je danas pušteno sedam.  

Na početku svečanosti nazočnima su se obratili direktor JP Elektroprivrede HZ HB Marinko Gilja, kao i predsjednica Zastupničkoga Doma parlamenta BiH Borjana Krišto koja je simboličnim presijecanjem vrpce u rad pustila Vjetroelektranu Mesihovina. Novootvoreni vjetropark blagoslovio je bukovički župnik fra Mladen Rozić.

– Današnjom svečanosti Elektroprivreda HZ HB potvrđuje da je dosljedna svojoj razvojnoj strategiji koja se ogleda u investiranju u različite proizvodne objekte, a posebice nove proizvodne kapacitete iz obnovljivih izvora energije. Budući da je energiji iz obnovljivih izvora zajamčena budućnost na tržištu električne energije, današnje svečano puštanje VE Mesihovina u pogon potvrda je dobrog puta naše razvojne strategije, izjavio je direktor EP HZ HB Marinko Gilja.

Predsjednica Zastupničkoga Doma parlamenta BiH Borjana Krišto izrazila je zadovoljstvo što je imala čast obratiti se u ovoj svečanoj prigodi puštanja u rad prvog vjetroparka u BiH VE Mesihovina.

– Imajući u vidu povećane potrebe za energijom, a posebno iz obnovljivih izvora i odgovornost za vlastiti rast i razvoj, javno poduzeće Elektroprivreda HZ HB prva je u BiH prešla s riječi na djela i krenula s pripremama za izgradnju objekta na bazi korištenja obnovljivih izvora energije. Ovakvi i slični projekti i u budućnosti će imati potporu svih razina vlasti u BiH, dodala je između ostalo Krišto, podsjetivši da je kamen temeljac za ovu vjetroelektranu postavljen 2010. godine, ali i da u proteklome vremenu taj projekt nije imao podršku svih razina vlasti.

I.Ć./Z.S.Tomislavcity

Više fotografija u galeriji.