Još jedna župa u mostarsko-duvanjskoj biskupiji dobila je vlastitu monografiju: župa Prisoje u Bušku blatu. Osnovana je prije sto godina, odcijepivši se od župa-matice Grabovice, makar je grabovički župnik fra Klemo Doko već krajem 1922. preselio iz Grabovice u Prisoju, u novu župnu kuću. Odatle je služio obje župe sve dok u svibnju 1924. Grabovica nije dobila vlastitog župnika. Otada je župa Prisoje postala potpuno odvojena od Grabovice i samostalna.

Monografija je rađena u najvećoj mjeri na temelju arhivske građe iz arhiva Hercegovačke franjevačke provincije, Biskupskoga ordinarijata Mostar i Župnog ureda Prisoje, kao i Grabovice. Sastoji se od pet poglavlja: Opća društvena i crkvena povijest Prisoja, Povijest župe Prisoje, Život i smrt (o demografskim kretanjima  te plemenima i rodovima u župi), Ljudi i događaji te konačno Školstvo u Prisoju.

Župa je dobila brojna duhovna zvanja, među kojima su i dvojica živućih biskupa: mons. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup, i mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije, a iz župe je fra Milan Krišto, provincijal zagrebačkih franjevaca.

Autor zahvaljuje brojnim suradnicima na izradi monografije, ponajprije don Iliji Drmiću na ideji o 100. obljetnici župe, župniku prisojačkomu don Ivanu Bebeku, Jerki Kutleši koji se brinuo za prikupljanje podataka i osobito fotografija, Josipu Ivančiću na sjajnoj obradi rodoslovlja, i ne samo s područja župe Prisoje nego čitavoga duvanjskog područja, pa i šire (mogu se u digitalnome obliku pronaći na mrežnoj stranici župe Prisoje), ali i brojnim župljanima i odseljenicima koji su dostavili podatke i osobito fotografije.

Knjiga se može nabaviti u Župnome uredu Prisoje i u Našim ognjištima po cijeni od 60 KM.

Naša ognjišta/tc