Napravimo jednu analizu.

Ako pretpostavimo da na Buško jezero tijekom jedne sezone dođe između 1000 i 2000 ribara i svaki od njih ponese bar 10 kg babuške, a neki nose i stotine, te uzmeo li neki prosječni iznos od 20 kg po ribaru, a ti iznosi su mnogo veći, tijekom jedne sezone s Buškog jezera odnese se minimalno između 20 i 40 tona babuške. Sada zamislite koliki prirast ribe treba biti da se to nadoknadi! – navode u Ekološkoj udruzi sportskih ribolovaca Buško jezero.

Tu količinu ribe ne može podnijeti ocean a kamoli jedna zatvorena voda koju bez ikakve kontrole devastiraju oni koji su uništili svoje vode i sada iste stvari čine i na našim vodama prolazeći stotine kilometara i noseći stotine kilograma ribe, a da nikome nije stalo da tome stane u kraj.

Mi koji smo ovdje na ovoj vodi od malih nogu, najbolie možemo posvjedočiti da se populacija babuške prepolovila u zadnjih 10 godina, a budući da se svake godine donose sve veća burad, ako ovome ne stanemo u kraj, i naši lokalni ribari biti će prisiljeni putovati stotine kilometara jer ovi što su uništili svoje vode rade trenutno isto i našoj vodi, a sve se to čini i dozvoljava zbog nečijih osobnih interesa kako bi se iz ove vode izvukla što veća financijska korist.

Stanje postaje alarmantno! – naglašavaju u Ekološkoj udruzi sportskih ribolovaca Buško jezero.