Foto: Arhiv

Svjetski je dan osoba s Downovim sindromom, a ujedno i Svjetski dan poezije. Nepovezani, ali samo na prvi pogled. „Pjesnici su čuđenje u svijetu“ – rekao je Antun Branko Šimić – oni neprestano istražuju pod lupom svoje znatiželje i oblikuju svakodnevne stvari na čudesne načine. Osobe s Downovim sindromom svojom radošću, zaigranošću, kreativnošću i iskrenom ljubavlju odgovaraju na našu svakodnevnicu. Život uz njih poprima višu razinu. Navode nas da i mi proširimo svoje oči nad zagonetkom života, i začudimo se. Oni su naše čuđenje, puno ljepše i od pjesnika, jer djeluju u našoj stvarnosti.

Uz kromosom „viška“, dobili su i „višak“ suosjećanja, dobrote i topline. Taj njihov „višak“ potreban je nama. Različiti su jer se raduju, jer su vedri, jer komuniciraju  osjećajima.  Šarenim i različitim čarapama danas pokažimo da ih imamo i mi. Podsjetimo se na dječju razigranost i iskrenu radost. Budemo li u njihovim čarapama samo na trenutak, svijet će dobiti puno ljepše boje. Pogledamo li ga njihovim očima, možda ćemo se i mi začuditi nad njegovim ljepotama.

Iako se često naziva poremećajem 21. kromosoma, jer upravo na tom kromosomu dolazi do trisomije (T21), zbog čega se i njihov dan obilježava 21. 3., taj poremećaj jedino je podsjetnik na to da smo mi poremetili svoje vrijednosti. Oni nam ih vraćaju dobrodušnim prihvaćanjem svake osobe i zagrljajima koji tope led u srcima. Svojom jedinstvenošću ukazuju na jedinstvenost svakoga od nas.

„Pod ovim nebom ima mjesta

ima mjesta za sve

zagrli nekog čvrsto

primi ga za ruku

jer svaka zvijezda sija samo  za tebe“

Stihovi su iz pjesme u čijemu su snimanju spota sudjelovale osobe s Downovim sindromom i pokazale kako izgleda iskrena radost. Prisjetimo se i mi:

Helena Lučić/Tomislavcity