Na Fakultetu  prirodoslovno- matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru  održat će se predavanja uglednih svjetskih fizičara s CERN-a u srijedu 7. ožujka 2018. godine s početkom u 12: 00 sati, dvorana 1-2.

 

12:00 – 13:00 prof. dr.sc.  Ivica Puljak:  „Otkriće Higgsovog bozona i mjerenje njegovih svojstava“

Otkrićem Higgsovog bozona 2012. eksperimentalno je potvrđeno postajanje Higgsovog polja koje je odgovorno za mase elementarnih čestica. Ovo otkriće je globalni znanstveni pothvat tisuća znanstvenika i inženjera koji je  započeo 90-tih godina   a u kojem su i znanstvenici iz Hrvatske dali svoj doprinos. Standardni model je teorija o fizikalnim procesima na najfundamentalnijoj skali koja je u cijelosti eksperimentalno potvrđena ali nije kompletan teorija jer ne uključuje gravitaciju i opisuje samo 5 % ukupnog  sastava svemira. 

 

13:00 – 14:00 prof. dr.sc. Nikola Godinović: „ Glasnici najsilovitijih procesa u svemiru, gravitacijski valovi i gama zrake“

Gravitacijski valovi i gama zrake glasnici su najsilovitijih procesa u Svemiru koji se odvijaju na energijama  koje je nemoguće postići u laboratoriju. Gravitacijski valovi otkriveni su 2015. godine   detektorom LIGO  čime je započela astronomija gravitacijskih valova, nov način opažanja svemira koji omogućuje studiranje sudara  crnih rupa, neutronskih zvijezda, opažanja procesa u dalekoj  prošlosti svemira gotovo na samom početku Velikog praska. Detekcija gama, najenergetskijeg dijela  spektra elektromagnetskog zračenja  iz svemira,  omogućuje nam da dobijemo ”sliku” najsilovitijih procesa u svemiru koji se odvijaju u blizini crnih rupa i neutronskih zvijezda.  Znanstvenici iz Hrvatske  članovi su MAGIC kolaboracije koja upravlja dvama najosjetljivijim teleskopima kozmičkih gama zraka i sudjeluju u izgradnji budućeg CTA opservatorija od stotinjak teleskopa. Gravitacijski valovi i gama zrake  omogućuju nam da vidimo najenergetskiji skeleton svemira.

 

Ured za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru