Svečana promocija i dodjela diploma studentima koji su završili studij na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održana je u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače. Promovirana su 143 diplomanda, od kojih je 71 prvostupnik i 72 magistara struke.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić je rekao kako je temeljna misija svih sveučilišta da budu čuvari kulture i identiteta, rasadišta znanja, ideja i mišljenja te kako bez Filozofskog fakulteta i njegovih studija nema ni Sveučilišta u Mostaru.

„Uvjeren sam kako se ljestvica naših vrijednosti danas na Sveučilištu, u Bosni i Hercegovini, u Europskoj uniji, ali i cijelom razvijenom svijetu može temeljiti na obrazovanju, znanju, znanosti, istraživanjima, umjetnosti. A jednu od vodećih uloga u promicanju takvih pozitivnih vrijednosti i očuvanju identiteta imate vi diplomandi i Filozofski fakultet koji ovo Sveučilište čini posebnim u BiH“, kazao je rektor Tomić.

V. d. dekana prof. dr. sc. Dražen Barbarić je kazao kako su diplomandi obrazovani u društveno-humanističkom kontekstu u kojem se izuzetni značaj pridavao vrijednostima ljudskosti, empatije, tolerancije, društvenoga razvoja te očuvanja vlastite kulturno-jezične baštine.

„Nemojte se stidjeti pokazivati i javno zagovarati te vrijednosti, one su moralni kompas svake društvene zajednice i onemogućavaju njezino nazadovanje, a vremenom postaju generator njezina razvoja. Nalazimo se u izuzetno dinamičnom i turbulentnom kontekstu, gdje se u potrebi prilagođavanju tržišnim načelima počesto gubi iz vida sama esencija i temeljno poslanje visokoobrazovnih institucija. Narod bez vlastite kulture, povijesti, jezika i znanosti osuđen je na gubitak vlastitoga identiteta, u tom rakursu Sveučilište predstavlja nezamjenjivi društveni bitak svake samosvjesne i ponosne zajednice“, kazao je v. d. dekana Barbarić.

Ured za odnose s javnošću Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru