U Šuici 9. kolovoza 2020. godine predstavljena je knjiga don Ante Markovića o rodoslovlju obitelji Marković, podrijetlu obitelji i njenim povijesnim zgodama i nezgodama.

Don. Antin nećak prof. Krešimir Marković pozdravio je brojne nazočne, te bliže rođake  i  osobito šuičkoga župnika fra Anthonyja koji je pomogao kod istraživanja matičnih knjiga.

Profesor Marković je zahvalio don Anti što se prihvatio opsežnoga posla u kojem je rekonstruirao obiteljsku povijest i bratsku povezanost s kojom su prebrodili mučna ratna vremena i težak život pod raznim vlastima, uglavnom maćehinskim po svom odnosu prema hrvatskom narodu.

Rod je kontinuitet rađanja i odgovornost prema životu koji nam je Bog povjerio kazao je prof. Marković.

Veselo druženje je uljepšano nastupom pjevačkoga zbora kojega čine mlađi članovi obitelji Marković.

Radi dinamike pjesme su pojedinačno izvođene između izlaganja predstavljača knjige.

Akademska slikarica Ivana Jovanović Trostmann pomogla je kod tehničko dizajnerskoga dijela knjige.

U svom emotivno obojenom izlaganju naslovljenom Zanimljivost života istakla je da je don Ante kao miran, sabran, ozbiljan, ali u isto vrijeme opušteno duhovit čovjek duhovna vertikala oko koje se okuplja brojna obitelj Marković.

Don Ante je s pažnjom, ljubavlju i točnošću detaljno opisao svakoga člana obitelji Marković i njegov životni put. Ponekad bih s divljenjem razmišljala o uvjetima njegovog rođenja, ali i jednostavnosti i bogatstvu koje je dobio u roditeljskom domu…pod čim mislim na uzoran odgoj, moral i molitvu kao životni stil njegovih roditelja, braće i svih koji su ga okruživali.

„Ljubav prema svakoj duši i važnost i briga koju je posvetio donosilo bi mi divljenje prema njemu i poštovanje prema njegovim životnim stavovima. Bila mi je  čast i radosna sam ako sam pomogla u nastanku ove knjige.“

Profesor Teo Trostmann istakao je da su Markovići zdrava srčika i korjenika hrvatskoga hrasta i iz povijesti obitelji možemo iščitati sagu o stoljetnoj borbi hrvatskoga čovjeka s teškim podnebljem, nenarodnim vlastima i povijesnim nedaćama.

Don Ante je u najljepšem smislu riječi čovjek staroga kova, mudar, promišljen i pouzdan.

Novotarije su dobre u znanosti i tehnici, ali u drugim stvarima, posebice u poimanju obitelji mogu biti pogubne! Zdrava obitelj i rod su srž naroda!

Hrvatski čovjek iz BiH je razvio jak karakter, ponos, radnu i obiteljsku etiku, čvrstu vjeru, upornost, odvažnost i srčanost što sa zadovoljstvom možemo vidjeti kod obitelji Marković čija se loza razgranala od Zagreba, Dubrovnika, Kaštela do Beča i Muenchena i dr.

Bez roda i poroda nema naroda ,nema ni rodoljublja ni rodine kako Rusi zovu Domovinu.

Posebno su mi zanimljiva sjećanja iz života u zaseoku Baljci u kojemu je  bilo i prilično pravoslavnih Srba. Dirljiv je taj suživot i njihova kršćanska radost na mladoj misi don Ante.

Na zlatnoj misi 9.08. 2015. u Šuici don Ante je kazao: „Trpjeli smo ideologije i podnosili nametnute nam vlasti koje su nam nudile slobodu bez Boga. Mi takvu slobodu nismo prihvaćali. Mi smo izabrali slobodu s Bogom. Zašto? Zato što sloboda s Bogom vodi u život. Daje potpuni smisao ljudskoj egzistenciji. Sloboda bez Boga vodi u besmisao, u ropstvo, u smrt.“

Ljudima koji se u Boga uzdaju želim da ih bude poput zvijezda na nebu, i duhovnoga i fizičkoga potomstva.

U završnoj riječi istoimeni nećak Ante  Marković je čitao odlomak iz knjige, a don Ante se zahvalio Krešimiru Markoviću, bračnom paru Trostmann , svećenicima fra  Anthonyju  i fra Mati Logari koji je digitalizirao matice župe Šuica i svima koji su na bilo koji način pomogli u nastajanju ove knjige.

Krešimir Marković/Tomislavcity

Fotogalerija: Obitelj Marković i drugi.