Ministarstvo pravosuđa i uprave u četvrtak je izvijestilo da “u ovom trenutku nema osnova za daljnje postupanje po molbi” Zorana Mamića, koji je zatražio da zatvorsku kaznu odsluži u BiH, što je ranije odbio zagrebački Županijski sud.

Ministarstvo u priopćenju ističe da ga je Županijski sud u Zagrebu izvijestio kako iz priložene dokumentacije – molbe osuđenika, njegovih osobnih podataka te javno dostupnih podataka – proizlazi da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za upućivanjem zamolbe nadležnom tijelu Bosne i Hercegovine za preuzimanjem izvršenja kaznene presude, prenosi Hina.

“S obzirom na to da, temeljem utvrđenih činjenica i dopisa nadležnog suda, nisu ispunjene zakonske pretpostavke za upućivanjem zamolbe nadležnom tijelu Bosne i Hercegovine za preuzimanjem izvršenja kaznene presude, Ministarstvo pravosuđa i uprave u ovom trenutku nema osnova za daljnje postupanje po molbi osuđenika Zorana Mamića”, navode u priopćenju.Ako se ne javi Sudu, za njim će biti raspisana tjeralica i europski uhidbeni nalog

Sutkinja izvršenja kazne zatvora zagrebačkog Županijskog suda odlučila je u ponedjeljak da se bivši trener Dinama Zoran Mamić i bivši poreznik Milan Pernar moraju javiti u zagrebački zatvor 10. svibnja radi izdržavanja kazni.

Ako se Zoran Mamić ne pojavi u zatvoru do 10. svibnja, za njim će biti raspisani tjeralica i europski uhidbeni nalog, pojasnio je za Hinu glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Zoran Mamić je ranije iz BiH poručio da nije u bijegu, već da se koristi svojim zakonskim pravima koja mu omogućavaju sporazumi dviju država čiji je državljanin. Želju da kaznu služi u susjednoj državi iznio je i njegov brat Zdravko Mamić, koji je u BiH pobjegao uoči izricanja presude na osječkom Županijskom sudu u lipnju 2018.Šest i pol godina zatvora

Vrhovni sud je sredinom ožujka Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu iz prvog suđenja u Osijeku od 6.5 godina zatvora, Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a porezniku Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora.

Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudaca udaljena s dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama.

Visoki kazneni sud (VKS) u četvrtak je odbio prijedlog da se to suđenje vodi na nekom drugom sudu uz obrazloženje da javno iznesene optužbe Zdravka Mamića na račun četvorice sudaca nisu razlog koji bio upućivao na pristranost svih ostalih sudaca tog suda.