U Federaciji BiH, 1. ožujka, počinje primjena novog Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji prije svega jamči redovitu isplatu mirovina.

Prema riječima Mehmedalije Rape, predsjednika Saveza udruženja umirovljenika, FBiH novi zakon donosi povećanja mirovina, pravedniji izračun budućih mirovina, piše Faktor

– Najvažnije je što država preuzima odgovornost za isplatu mirovina.

Druga, jako pozitivna strana, je što će se zakonom mirovine utvrđivati na sasvim novi, kvalitetniji, način. Svi koji su uložili isto novca, imaju isto staža, imat će iste mirovine, bez obzira kada i u koje vrijeme odu u mirovinu. Oni koji imaju prosječne plaće tijekom svog radnog vijeka, dobit će mirovinu 560 KM. Primjera radi, za 40 godina se dobije 40 bodova put 14 KM, to vam je 560 KM. Novost je što će se svake godine 15. travnja mirovine usklađivati s rastom BDP-a i troškova života.

To dvoje se sabere i podijeli se s dva i to je koeficijent usklađivanja, odnosno, povećanja mirovina – govori Rapa. Napominje kako neće biti povećane one mirovine koje su pet puta veće od najnižih.

– Novim Zakonom o MIO-u svima koji su otišli u mirovinu do 31. srpnja 1998. godine mirovine će biti povećane za deset posto, a pet posto onima koji su se umirovili od te godine do 31.12.2007. godine. I to povećanje će biti u travnju s ožujskim mirovinama. Također, u travnju imamo i to usklađivanje mirovina, pa se još jedno povećanje mirovina može očekivati i u svibnju.

Jako je važno da je novim zakonom utvrđena mogućnost da Vlada FBiH može donijeti odluku da se najnže mirovine povećaju u skladu s uvjetima koji su predviđeni zakonom – govori Rapa.

Podsjeća da prema novom Zakonu o MIO-u obitelji umrlog umirovljenika imaju pravo na posmrtnine koja će biti u visini prosječne mirovine. U novi zakon po prvi put je uneseno pravo umirovljenika na liječenje u banjama, rehabilitaciju. U Federaciji je trenutno 410.525 umirovljenika. Najniže mirovine su 326 KM, zajamčene 434,90 KM, a najviše 2.174 KM.

Foto: Ilustracija/Profimedia