Studentski centar Mostar postao je privremeni dom za sedam odbojkašica iz Ukrajine i jednoga dječaka, sina jedne od odbojkašica. Radi se o ekipi odbojkaškog kluba Balta. Trebalo ih je doći 10, ali tri igračice nisu mogle izaći iz okruženja ruskog agresora. Njih sedam je krenulo put Mostara i nakon nekoliko dana putovanja konačno su došle u grad na Neretvi.

Sve je krenulo kada je ravnatelj Studentskog centra Mostar Dragan Mikulić naložio da se stupi u kontakt sa ukrajinskim odbojkaškim klubovima i ponudi im se smještaj u Mostaru.

-Odbojkaški klub u sklopu Studentskog centra Mostar djeluje već godinama i na ovaj način smo željeli pomoći ukrajinskim klubovima koji su pogođeni užasnim ratom i agresijom. Javili su nam se iz Odbojkaškog kluba Balta i rekli da prihvaćaju naš poziv. Nažalost, nisu sve športašice mogle doći, ostale su u okruženom Kijevu. Mi ćemo našim gošćama osigurati maksimalne uvjete kako bi nastavile sa normalnim životom, treningom, ali i da imaju komunikaciju sa svojim članovima obitelji. Naravno, imaju smještaj i hranu i nadam se da će im Mostar pružiti maksimalno gostoprimstvo – rekao je ravnatelj Mikulić za Pogled.ba.

Glasnogovornica mostarskog Studentskog centra Anita Glibić rekla nam je kako su poduzeti svi koraci da članice ‘Balte’ što prije budu uključene u aktivnosti SOK Mostar.

-Sada će odbojkašice iz Ukrajine biti dio naše športske obitelji. Već danas smo održali sastanke, dogovorili aktivnosti i osigurali da što prije treniraju sa našim odbojkašicama i da dobiju sve ono što im treba kako bi ovdje imali normalan život. Naravno, to nije lako znajući što se sve događa u Ukrajini, ali tu smo da pomognemo što je to više moguće – ističe Glibić u izjavi za Pogled.ba.

Gošće iz Ukrajine nismo željeli dodatno traumatizirati pitanjima. Rekle su nam kako su danima putovale do Mostara, kako su na granici Srbije i BiH bez ikakvog razloga zadržane 9 sati, a tek onda su puštene iz Srbije u BiH. Ističu kako su u svim zemljama kroz koje su prošle bile primljene na srdačan način, osim u Srbiji.

Njihova Balta još uvijek nije pogođena ratom, ali ruske trupe se približavaju i izvjesno je kako će i taj dio Ukrajine biti zahvaćen ratnim vihorom.

Njihove obitelji su ostale u Ukrajini, očevi, muževi, braća, prijatelji, a dodale su kako će iskoristiti ovo vrijeme u Mostaru i kako bi svijetu preko bh. medija prenijele stvarnu sliku događaja u Ukrajini.

Ravnatelj SCM-a Dragan Mikulić je rekao kako je moguće da se još neki klubovi odazovu na poziv institucije koju vodi.

-Nadam se da će i drugi ukrajinski klubovi odgovoriti na naš poziv. Ovdje su još uvijek jaka sjećanja na traume iz vremena rata i znamo koliko je važno pružiti ruku ljudima koji su sada u nevolji. Međugorje je već ugostilo izbjeglice iz Ukrajine i vjerujem da će biti još onih koji će učiniti slično i pokazati razumijevanje za ove ljude kojima je vihor rata život promijenio preko noći – zaključio je ravnatelj Mikulić u izjavi za Pogled.ba.