WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 12: A sign stand outside the U.S. State Department September 12, 2012 in Washington, DC. U.S. Ambassador to Libya J. Christopher Stevens and three other Americans were killed in an attack on the U.S. Consulate in Benghazi, Libya. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Američki State Department oglasio se povodom najava da bi visoki predstavnik mogao nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH u skladu s presudom Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić, prenosi Glas Amerike.

Glas Amerike se obratio State Departmentu za službeni stav Vlade SAD-a.

“Odluke o korištenju Bonskih ovlasti daju se isključivo visokom predstavniku. On će izabrati hoće li, kada i kako ih koristit”, poručio je glasnogovornik State Departmenta, te dodao da će SAD podržati “bilo koju odluku koju visoki predstavnik donese”.

Glasnogovornik je odbio komentirati detalje eventualnih reformi.

“U ovom trenutku nećemo komentirati potencijalne reforme koje se navode u medijima. Ponavljamo, odluka o korištenju Bonskih ovlasti je isključiva nadležnost Ureda visokog predstavnika”, navodi se u odgovoru.

Još uvijek nije poznat cjelokupni sadržaj pripremljene odluke visokog predstavnika, međutim, dijelovi dokumenta su do sada procurili u javnost.

Schmidt namjerava uvesti cenzus od tri posto za izaslanike koji se iz županija biraju u Dom naroda Federacije kako bi se spriječilo manipuliranje nacionalnim predstavljanjem što je predmet presude Ljubić.

Također, za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH sada će biti potrebna podrška 8 izaslanika, za razliku od prijašnjih 6, u svakom klubu konstitutivnih naroda u Domu naroda FBiH.

Bošnjačka politika se protivi ovim promjenama jer će time izgubiti mogućnost nametanja političkih predstavnika Hrvatima, Srbima i nacionalnim manjinama u FBIH, piše Glas Amerike, prenosi HMS.