Foto: Tomislavcity

Kako je bilo i najavljeno, u organizaciji HKD Napredak Tomislavgrad i Franjevačkoga samostana Tomislavgrad večeras je u našem gradu održan koncert klasične glazbe – “Hrvatska vokalna lirika” u izvedbi sopranistice Vedrane Šimić i klavijaturiste Milana Lucića.

Nazočnu publiku uime organizatora pozdravili su duvanjski gvardijan fra Bože Milić i predsjednica HKD Napredak Tomislavgrad prof. Marija Pavković Baković.

Publika je bila impresionirana ovim nesvakidašnji kulturnom događaju u našem gradu te su glazbenike ispratili dugotrajnim pljeskom.

Tijekom koncerta izvedena su djela Ivana pl. Zajca Noć je tiha (tekst: Josip Eugen Tomić), Blagoja Berse Seh duš dan (tekst: Vladimir Nazor), Josipa Hatzea Majka (tekst: Hugo Badalić) i Lađa u noći (tekst: Rikard Katalinić-Jeretov), Ivana Matetića-Ronjgova Moja zemlja (tekst: Drago Gervais), Krste Odaka Mura voda teče (tekst: Vinko Kos), Krešimira Baranovića Crn bel (tekst: Fran Galović), Jakova Gotovca Pjesme čeznuća op. 21 (tekst: narodne), Josip Hatze Suzi (tekst: Milan Begović), Biljeg dragomu i Oj volaru medena ti usta (tekst: narodne), Ive Lhotka Kalinskog Roža (tekst: Dragutin Domjanić), Klinčecima čerlenim, Dario Vučić Mir op. 28 (tekst: August Harambašić).

Ovaj duo nastupa već određeni vremenski period i iza sebe ima bogatu karijeru ispisanu vrhunskim koncertima.

Dodajmo da je sopranistica Vedrana Šimić izrazila zadovoljstvo i veliku zahvalnost tomislavgradskoj publici zbog koje je osjetila predivnu energiju.

Foto: Tomislavcity

Inače, Vedrana Šimić je diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavala se kod talijanskog vokalnog pedagoga Paola de Napolija i kod prof. Dunje Vejzović. Debitirala je u Operi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i od tada bilježi preko 90 nastupa u tom hramu kulture. Osim na zagrebačkoj, nastupala je na riječkoj, splitskoj i sarajevskoj Operi u 20-ak glavnih i naslovnih uloga. Na praizvedbi prve crnogorske opere „Balkanska carica“ Dionisija San Giorgo de Sarna, pjevala je naslovnu ulogu. Također, nastupala je i koncertno sa zagrebačkom, sarajevskom i beogradskom filharmonijom te Simfonijskim orkestrom Hrvatske radio-televizije, kao i sa Simfonijskim orkestrima Crne Gore, Opere i baleta u Tirani, Simfonijskim orkestrima u Brazilu, a i u Mostaru. Nastupala je i na brojnim festivalima diljem Hrvatske i Europe. Dva puta je bila nominirana i za Nagradu hrvatskog glumišta za izuzetno umjetničko ostvarenje. Dobitnica je dviju nagrada „Štefanija Lenković“ Hrvatskog narodnog kazališta Zajc u Rijeci za najbolje ostvarenu žensku ulogu u opernom programu Kazališta, za ulogu Adriane Lecouvrer. Izvanredna je profesorica na Muzičkoj akademiji – Univerziteta u Sarajevu – Odsjek za solo pjevanje.

Foto: Tomislavcity

Milan Lucić je doktor muzičkih umjetnosti iz oblasti klavira. Viši je umjetnički suradnik na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Usavršavao se kod renomiranih pijanista i pedagoga, kao što su Novotny, Pogorelić, Vidović, Gediga, Merlet i dr. Dobitnik je nagradne stipendije Fondacije Karim Zaimović stečene na osnovu golemog doprinosa kulturnom stvaralaštvu Bosne i Hercegovine. Također, dobitnik je i stipendije za prestižni mastertečaj L“Academie musicale de Villecroze u Francuskoj, koji se dodjeljuje jednom  godišnje deset pijanista iz cijeloga svijeta. Dobitnik je i Zlatne značke za izvrsna postignuća na Univerzitetu u Sarajevu. Nastupao je na brojnim prestižnim koncertima u BiH i inozemstu.

Foto: Tomislavcity

Tomislavcity