ŽRTVA KAO IZVOR

 

I TOG JE DANA ZLO ŽEDNO PRAVDE BILO

VATRENIM OGNJEM TRAŽILO JE PLAĆU

JUREĆI BEZGLAVO, NAŠLO JU JE TU – U MALOME LUGU

SVE KRŠTENU I NEVINU BRAĆU

 

GORJELI SU ŽIVI ZAZIVAJUĆ – KRISTE!

PLAKALE SU MAJKE I LOMILE RUKE

VAPEĆ – GOSPE! DICO! DI STE?!

 

U STAŠNOME BOLU GORJELA JE LJUBAV

PRIKAZUJUĆ SEBE KAO SPASA CIJENU

PRAVEDNICI PATNJOM OTKUPLJUJU GRIJEHE

PROLIJEVAJUĆ KRV ČISTU I VEĆ OTKUPLJENU

 

NEVINA ŽRTVA ZALOG JE ISTINI

SVAKO VAŠE IME KAO SUNCE BLISTA

USPOMENA NA VAS ŽIVJET ĆE U NAMA

JER JE ŽRTVA VAŠA KAO IZVOR ČISTA

(Iva Bagarić)

Župljani župe sv. Mihovila Arkanđela, osobito vjernici podljubuških sela Mokronoga, Luga, Kuka, Sarajlije i Letke, okupili su se danas na groblju spaljenih na Lugu gdje su se prisjetili mučeničke smrti 83-oje svojih žitelja nevino stradalih 19. prosinca 1943. godine.

Ova sveta misa se već nekoliko godina služi na spomenutome groblju prve nedjelje nakon blagdana Rođenja sv. Ivana Krstitelja.

Na početku sv. mise djeca su položila upaljene svijeće za svaku od ovih nevinih žrtava, a pročitana su i njihova imena. U ime Udruge Lug – Poljica, koja je osnovana radi očuvanja uspomene na žrtvu nevino stradalih, položen je vijenac.

Svetu misu na luškome groblju danas je predslavio fra Mario Ostojić. U prigodnoj homiliji kazao je da je današnje misno slavlje više potrebno nama živima, nego onima za koje molimo i kojih se danas sjećamo.  Trebamo moliti i za oprost svojim neprijateljima koji su počinili veliki zločin i opustošili ovo selo, spalivši 83-oje mještana Luka, Kuka i Letke, a među njima je bilo i novorođenčadi kao i starijih ljudi, a najviše je bilo onih u punoj životnoj snazi.

Teško je razumijeti da je čovjek spreman učiniti ovakav zločin iz mržnje. Možemo tražiti pravdu, ali naša pravda nije Božja pravda, kazao je, između ostaloga fra Mario.

Z.S/Tomislavcity

Više fotografija u galeriji.