Građani BiH će na lokalne izbore u listopadu ove godine, po svemu sudeći, izaći po važećem Izbornom zakonu, bez skenera i drugih metoda i opreme s ciljem jačanja kredibiliteta u poštovanje izborne volje, prenose Nezavisne novine.

Posljednja šansa da se za listopadske izbore izvrše potrebne izmjene je sljedeći mjesec, s obzirom na to da se u svibnju lokalni izbori moraju raspisati, nakon čega je i teoretski nemoguće mijenjati pravila glasanja.

Podsjećanja radi, izborni sustav u BiH su i Europska komisija i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju ocijenili neadekvatnim, zbog čega su prije nekoliko mjeseci u prostorijama Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH predstavili akcijski plan i strategiju poboljšanja izbornog procesa, koja uključuje opremu i uvođenje novih tehologija u izborni proces.

Mostar prioritet

Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla i bivši direktor SIP BiH, kaže da je u ovom trenutku prioritet implementirati odluku Ustavnog suda BiH u Mostaru, kako bi građani tog grada u listopadu mogli birati svoju lokalnu vlast.

Što se tiče preporuka EU, Šehić kaže da se neke mjere, poput skeniranja glasačkih listića i slanja na kontrolne lokacije elektronskim putem, mogu implementirati veoma jednostavno u postojeći Izborni zakon.

“Ako bismo htjeli uvesti skenere, bilo bi potrebno samo u Izborni zakon unijeti formulaciju da se glasovi broje ručno i putem skenera, i to bi bilo dovoljno da se onda kroz provedbene akte definiše kako to provesti u praksi”, kaže Šehić za “Nezavisne”.

On ocjenjuje da se to ipak neće dogoditi jer postojeće političke elite nemaju interes da se izborni proces učini transparentnim.

Maksida Pirić, glasnogovornik SIP BiH, kaže da ta agencija nema ništa protiv uvođenja novih tehnologija, ali pod uvjetom da se radi o sistemskom rješenju koje će važiti za cijelu BiH.

Naglasila je da se s tim u vezi provodi projekat vrijednosti 300.000 maraka s Izaslanstvom EU, a da će u okviru njega biti urađena strategija za poboljšanje integriteta, transparentnosti i efikasnosti u izbornom procesu i akcijski plan za implementaciju strategije.

Pilot projekt

“Planirano je da se u lipnju ove godine provede pilot projekat tzv. fingiranih izbora uz korištenje novih tehnologija, a koji će provesti ‘Indra Soluciones Tecnologicas de lainformacion SL’, španjoslka kompanija sa 40-godišnjim iskustvom u pružanju tehnoloških rješenja i profesionalnih usluga za upravljanje izbornim procesima u 40 zemalja”, rekla je ona.

Međutim, s obzirom na to da se izbori raspisuju u svibnju, a projekat pprovodi u lipnju, iz ovog se može zaključiti da će nove metode biti primijenjene najranije na izborima 2022. godine.

Na pitanje da li je moguće te metode primijeniti na izborima 2020, odgovoreno nam je da će to zavisiti od rezultata pilot projekta. Pirić, takođe, napominje da je osim zakonodavnog okvira, potrebno osigurati i financijska sredstva, kao i osigurati obučenu kadrovsku i drugu infrastrukturu.

“Potrebno je sustavno rješenje identično za sve izborne jedinice u BiH, a prije svega provjereno i testirano znatno prije upotrebe u realnim uvjetima”, rekla je ona.

U Misiji OEBS-a u Sarajevu kažu da provode nekoliko aktivnosti s SIP BiH, uredom za demokratske institucije i ljudska prava i drugim akterima kako bi se poboljšao izborni proces u BiH.

“Nažalost, predugo se čeka na reformu izbornog procesa. Nivo povjerenja građana u izbore je veoma nizak i potrebna su hitna poboljšanja kako bi se ojačao integritet i sigurnost izbornog procesa. Misija OEBS-a u BiH kontinuirano ulaže napore kako bi se ovaj reformski proces ubrzao, u skladu s izvještajima i preporukama ODIHR-a”, naglasili su oni.

nezavisne.com