Sinoć je u Kaštel Lukšiću, u Dvorcu Vitturi, otvorena dvanaesta po redu manifestacija „Dani Luke Botića“ u sklopu koje su predstavljeni dječji romani: „Folirant u razredu“ i „Sedmero znatiželjnih“ duvanjske književnice Ivane Ćurić.

– Ovogodišnja manifestacija zamišljena je uz temu „preporod Hrvata izvan Domovine“ pa smo htjeli govoriti o kulturnom životu i prilikama Hrvata u Bosni i Hercegovini, Vojvodini, Srbiji i Mađarskoj. S nama je večeras trebao biti sveučilišni profesor Ivica Đurok koji bi nam govorio o hrvatskoj zajednici u Mađarskoj ali je zbog ozljede, na žalost, morao odustati.
Velika je stvar za naše mjesto i zbilja velika čast da je s nama večeras Tomislav Žigmanov, višestruko nagrađivani književnik, publicist i političar, koji će nam govoriti o Hrvatima u Vojvodini i Srbiji te će otvoriti izložbu „150 godina bunjevačkih i šokačkih novina“. Iz Bosne i Hercegovine, točnije iz Tomislavgrada, s nama je večeras književnica Ivana Ćurić koju poznajem već nekoliko godina s ovoga mjesta ali i iz Tomislavgrada gdje sam sudjelovao na nekim stručnim skupovima. O Ivani znam da je plodonosna i neumorna književnica s britkim osjećajem za kritiku, a ona će nam večeras predstaviti svoja dva romana za djecu „Folirant u razredu“ i „Sedmero znatiželjnih“. O ovim romanima i našim gostima književnicima govorit će dopredsjednik Društva hrvatskih književnika u Zagrebu prof Mirko Ćurić – ovim je riječima manifestaciju otvorio organizator i domaćin dr. Jurica Botić.

Mirko je kazao kako je Tomislav Žigmanov svestran čovjek i vrhunski književnik te je s pravom višestruko nagrađivan.

– Ivana dolazi iz Tomislavgrada, to je malo mjesto ali sam ugodno iznenađen kulturnim životom ondje, brojnim predstavljanjem knjiga, izložaba, predstavama ali i znanstvenim skupovima – kazao je književnik Mirko Ćurić istaknuvši vrijednost i specifičnost Ivaninih knjiga.
Naša je Ivana pročitala po kratak ulomak iz obje svoje knjige, koje su zainteresirale nazočne ravnateljice kaštelanskih osnovnih škola te su, kako doznajemo, dogovorena buduća druženja i suradnje.

– Hrvati u Vojvodini su najsiromašniji Hrvati u svijetu. Mi dobivamo najmanje novca za pomoć u svome radu i kulturnome stvaralaštvu a Hrvatska zajednica je svakako najomraženija zajednica u Srbiji. Mi smo živa i heterogena zajednica jer su Hrvati ondje dolazili iz različitih vremena i različitih prostora, nosimo se s velikim problemima ali smo ustrajni u borbi za svoja prava, za očuvanje svojih crkvi, grobova i zemlje. Ja nisam apostol pesimizma kako me često nazivaju nego sam realan i objektivan čovjek –  kazao je među ostalim Tomislav Žigmanov, govoreći o povijesnom kulturnom razvoju i prilikama Hrvata u Vojvodini i Srbiji.

Drugi dio ove bogate manifestacije održat će se u sutra u Đakovu gdje će sudionici, između ostaloga, tradicionalno posjetiti grob književnika Luke Botića u čiju se čast i okupljaju.

Tomislavcity