Problematika subvencioniranja studenata koji dolaze iz Županije Zapadnohercegovačke, a smješteni su u Studentskom centru Mostar, riješena je.

Na jutrošnjem sastanku održanom u prostorijama Županije Zapadnohercegovačke na kojem su nazočili ravnatelj Studentskog centra Mostar Dragan Mikulić, predsjednik Vlade ŽZH-a Zdenko Ćosić te ministar financija ŽZH-a Toni Kraljević dogovorena je buduća suradnja koja će biti isključivo u korist studenata ove županije te rješavanje tekućih neslaganja ove dvije strane kada je operativna komunikacija u pitanju.

Prema riječima Zdenka Ćosića, Vlada ŽZH krenuti će s isplatom proračunskih predviđenih 280.000 KM za subvencije studenata koji dolaze iz ŽZH za 2018. godinu a od naredne godine imaju za cilj subvencionirati sve studente mostarskoga Sveučilišta koji dolaze iz njihove županije, neovisno o tome gdje će biti smješteni.

Od iduće godine svim studentima koji dolaze iz naše županije, a studiraju na mostarskom Sveučilištu, želimo omogućiti subvenciju kako za smještaj tako i za ishranu, a na njima neka ostane izbor gdje će aplicirati i biti smješteni, kazao je Zdenko Ćosić.

Dragan Mikulić, ravnatelj Studentskog centra Mostar nakon održanoga sastanka iskazao je zadovoljstvo što je Vlada ŽZH pokazala interes za rješavanje nastalih nesuglasica i kazao kako je dogovorena isplata subvencija za 2018. godinu, čime će se pokriti troškovi studenata koji su bili na smještaju i ishrani tijekom prošle akademske godine u Studentskom centru.

Najbitnije je da smo riješili sporne točke odnosa naših dviju ustanova i da studenti neće morati plaćati punu cijenu smještaja tijekom ove akademske godine. Sredstva koja će biti uplaćena dostatna su za troškove koji su stvoreni, a od iduće kalendarske godine dogovorili smo nešto drugačiju suradnju koja će biti na korist obiju strana, a što je najbitnije naših studenata, kazao je Dragan Mikulić te dodao kako će se studentima koji su već smješteni u centar i koji su uplatili puni iznos stanarine razlika u odnosu na osnovnu cijenu refundirati kroz naredni mjesec boravka.

Kako bi odnosi i zajednički rad ovih dviju ustanova u narednim godinama bili uspješni donesena je odluka o imenovanju stručne osobe koja će ispred Vlade ŽZH komunicirati s Upravom SC-a Mostar i zajednički raditi isključivo u korist i unapređenje obrazovanja studenata, priopćeno je iz Vlade ŽZH.

HMS