Foto: Shutterstock

Prženo tijesto u ulju okus je koji mnogi obožavaju, ali ga mnogi izbjegavaju raditi često zbog masnoće. No uz ove trikove prženo tijesto neće upiti ulje, a jedan od njih koristile su i naše bake.

Prašak za pecivo ili soda bikarbona

Jedan od načina za pripremu savršenih lepinja ili uštipaka je korištenje sode bikarbone ili praška za pecivo koje ćete prosijati zajedno s brašnom. Na taj način tijesto neće upiti višak masnoće prilikom prženja u dubokom ulju.

Također, kako tijesto ne bi bilo masno, ulje u kojem ćete ih pržiti treba biti dobro zagrijano. Kada se ulje dovoljno zagrije, ono automatski zatvori tijesto i ne dopušta mu da upije višak masnoće.

Rakija

Provjereni način da tijesto koje pržite ne upije puno ulja ili masnoće je da u njega dodate čašicu rakije dok mijesite tijesto. Kada umutite brašno, jaja, mlijeko i ostale sastojke koje koristite za pripremu, u sve to dodajte čašicu jake rakije.

Uštipci koje ćete pržiti u dubokom ulju neće pokupiti ni kap masnoće. Ovo je stari trik koji su koristile još naše bake, ali danas je pomalo zaboravljen. Ne morate brinuti jer se okus rakije neće uopće osjetiti, a poslužit će da tijesto ne bude previše masno.

Želite li ipak dodati okus tijestu, primjerice kada radite makovnjaču ili orehnjaču, buhtle, krafne ili fritule, možete dodati istu količinu ruma, javlja Skuhaj.hr.