Foto: Vlada HBŽ

Šef Izaslanstva Europske unije i specijalni predstavnik Europske unije u BiH, veleposlanik Johann Sattler boravio je danas u službenom posjetu Hercegbosanskoj županiji. U zgradi Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu održao je radni sastanak s predsjednikom Vlade Hercegbosanske županije Ivanom Vukadinom i predsjednikom Skupštine Hercegbosanske županije Jozom Ćosićem te Draganom Damjanović i Arifom Kovačevićem zamjenicima predsjedatelja Skupštine. Na sastanku se razgovaralo o europskom putu BiH i ulozi županija u tom procesu, a također i o financijskoj podršci Unije za BiH.

Europska unija vidi veliki potencijal u HBŽ-u oko pitanja zelene energije, poljoprivrede, turizma. Veleposlanik Sattler se osvrnuo i na činjenicu kako je Unija najveći investitor u BiH, govorilo se i o obvezama županija na ubrzanju europskog puta BiH. Pohvalio je angažman izvršne i zakonodavne vlasti u Hercegbosanskoj županiji jer su dosad ispunile sve zahtjeve iz svoje nadležnosti. Otvoreno tržište Europske unije i veće mogućnosti su potencijal koji se treba iskoristiti za razvoj države. Na kraju je dodao kako će  predstavnici Europske unije uvijek biti potpora ka putu naše zemlje u Europsku uniju.

Bosni i Hercegovini mjesto je u Europskoj uniji poručio je danas predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin i dodao kako je Vlada Hercegbosanske županije napravila sve korake koji su bili potrebni, između ostalog usklađeni su određeni Zakoni te je proces pokretanja Ureda za borbu protiv korupcije u završnoj fazi, naglasio je kako će Vlada uraditi sve ono što je u njezinoj nadležnosti kako bi se ubrzao proces pristupanju naše zemlje u Europsku uniju.

Predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije Jozo Ćosić je nakon sastanka kazao da su razgovarali i o izmjenama Izbornog zakona BiH, koje bi trebale uvesti transparentnost i integritet u izborni proces. Samim tim izabrani dužnosnici biti će legitimni i stvarni predstavnici naroda u tijelima vlasti. Potpora Europske unije u tom procesu je najveća moguća pomoć u sadašnjem trenutku zaključio je predsjedatelj Skupštine.

Danas je po protokolu na zahtjev Izaslanstva EU u BiH održana i I. posebna sjednica Skupštine Hercegbosanske županije koja nije bila otvorena za javnost a na kojoj su nazočili zastupnici te ministri u Vladi Hercegbosanske županije. Bila je to prilika za politički dijalog tijekom kojeg  se govorilo o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, obvezama županijskih vlasti  u procesu pristupanja EU  kao i o programiranju i financiranju projekata uz podršku EU.

Održan je i sastanak predstavnika  Službe za koordiniranje razvoja i integracije Ureda predsjednika Vlade Hercegbosanske županije s predstavnicima Izaslanstva Europske unije i savjetnicima specijalnog predstavnika EU. Teme razgovora bile su strukture u županiji u procesima integriranja, napredak u screeningu zakonodavstva, očekivanja od procesa te način koordiniranja aktivnosti integriranja u Europsku uniju, priopćeno je iz Vlade HBŽ.