Foto: Living4media

Kasna zima i rano proljeće idealno su vrijeme za kupnju sadnica divnih petunija, ali i njihovih jednako lijepih sestara surfinija. One jesu nešto zahtjevnije, ali svaki će se trud isplatiti kada u punom jeku proljeća pokažu raskoš svoje ljepote koja može trajati sve do jeseni.

Surfinije su viseći hibrid petunija, a nastale su 1992. u Japanu. Zbog toga što je riječ o hibridnoj biljci, ima sterilne prašnike pa se ne može razmnožavati sjemenkama, ali to čini reznicama. Svaka surfinija zapravo je i petunija, ali svaka petunija nije surfinija.

Ova višegodišnja biljka zbog svoje krhkosti uglavnom ispadne jednogodišnja jer kada prođe cijeli godišnji ciklus i dođe do zimskih mjeseci, mraz i hladnoća ju oslabe.
Paleta boja koju nudi doista je čarobna i zadivljujuća, a razlog za to upravo je mašta uzgajivača tijekom križanja.

Ružičaste, bijele, tamno crvene, svjetlo crvene, ljubičaste pa čak i plave. S ravnim, valovitim ili rubovima latica koji kao da su rezuckani škarama – kombinacija je bezbroj, a za koju god se odlučili, svojim će raskošnim padajućim cvjetnim slapovima biti jedna od glavnih zvijezda vašeg balkona ovog proljeća, ranog ljeta, ali uz dobru njegu i puno duže – barem do jeseni.

S presađivanjem možete krenuti čim proljeće malo hrabrije pokaže svoju toplinu, najbolje krajem ožujka ili početkom travnja, a dotad ju njegujte u zatvorenom prostoru jer je osjetljiva na niske temperature.

Također, kiša i vjetar mogu oštetiti njezine vrlo nježne latice, pa je potrebno pronaći mjesto na kojemu primaju prirodno svjetlo, ali gdje nisu u potpunosti izložene vremenskim nepogodama.

Kao što smo već napomenuli, jako je bitno zalijevati ju redovito, pogotovo u toplijim mjesecima, ali pritom paziti da voda ne dotiče latice jer ih može oštetiti jednako kao i kiša.

Budući da ova biljka dosta dugo cvjeta, gotovo cijele godine, potrebno ju je očistiti od oštećenih ili uvelih cvjetova koji joj oduzimaju svjetlost.

Surfinije najbolje uspijevaju na polusjenovitom i sunčanom mjestu zaštićenom od vjetra. U većini vrtnih centara možete pronaći posebnu zemlju za surfinije pa ćete biti sigurni da je dobro drenirana i bogata humusom – baš onako kako ova posebna ljepotica to voli.

Prvenstveno je namijenjena boravku u posudama, a preporučuju se one plastične i bijele s otvorima za drenažu. Na dno posude stavite izlomljene komadiće gline ili oblutke, a na to zemlju za surfinije. Računajte da je jednoj sadnici potrebno oko 20 cm širine i oko 18 cm dubine. Brzo rastu i potrebno im je dovoljno prostora da se rašire u svoj svojoj raskoši.

Ako ih kombinirate s drugim balkonskim cvijećem, neka to bude ono koje ima slične uvjete rasta i uzgoja. Najdraži su joj cvjetni susjedi gerberi, a povrtni i voćni jagode i minijaturne viseće rajčice.

Čim je presadite, potrebno ju je dobro i obilno zaliti. Na samom početku, dok je još mlada i podložna truleži, nije potrebno zalijevati ju svaki dan, a kasnije, kada biljka naraste, posebice tijekom ljetnih mjeseci, zalijevajte svakodnevno, nipošto nemojte čekati da se zemlja potpuno osuši jer joj konstantno treba vlaga.

Zadovoljna.hr