Već je odavno poznata činjenica da brojni mladenci svadbene salone rezerviraju godinu dana unaprijed. Nekad čak i više. Histerija oko datuma za svadbu traje već godinama i nije neka novost, a posljednjih godina prenijela se i na pričesti i krizme.

Praksa već neko vrijeme

Da je tako, govori i sam podatak kako je u Mostaru, barem onom dijelu gdje su Hrvati većina, nemoguće naći slobodan stol za ručak 28. travnja, piše Večernji list BiH.

Rezervirani smo prije pola godine. Vi ste vjerojatno 15. – 20. koji zove tražeći mjesta za taj dan. Sve je popunjeno davno prije – govore nam u jednom poznatom mostarskom restoranu. Iste odgovore dobili smo i u drugim poznatim restoranima. Dobro poznata mjesta Mostarcima, i općenito Hercegovcima, popunjena su na dan kad će se u gradu na Neretvi u nekoliko župa održati prve pričesti. Svugdje smo dobili iste odgovore.

Mjesecima je sve popunjeno. Neki su čak dolazili nakon što su neslužbeno od svećenika dobili obavijest kad će sakrament prve pričesti biti podijeljen. Može se reći da je malo neobično da se mjesta rezerviraju toliko mjeseci unaprijed, ali to je praksa već neko vrijeme i utrka počinje još godinu ranije – ističu u jednom od spomenutih restorana. U župama u kojima će se održati pričest tog dana kažu da su datumi djeci priopćeni oko Nove godine. Naši sugovornici dodaju da ovaj dio priče nema nikakve veze sa samim vjerskim događajem i primanjem sakramenta, ali su izrazili i zabrinutost zbog toga što se nekad čini da je važnije gdje će tko koje mjesto zauzeti nego kako će se dijete ispravno pripremiti za jedan od najvažnijih dana u vjerskom smislu.

Ako se mjesta po restoranima zauzimaju skoro godinu dana unaprijed, onda se trebamo pitati počinjemo li i djecu toliko ranije u krugu obitelji spremati za taj veliki dan kad će primiti sakrament svete pričesti. Razmišljamo li o tim stolicama po restoranima i hoćemo li prvopričesniku kupiti mobitel ili neki drugi uređaj ili je važnije naučiti kako se ispravno pripremiti za pričest, kako se ispovjediti. Neka svatko sebi odgovori na ova pitanja – poručuje jedan od svećenika. Upravo njegov savjet možda je najbolji odgovor na brojna pitanja koja se postavljaju o ovoj temi.

Mnogi zakasnili

Uglavnom, oni koji su mislili da ne trebaju ranije rezervirati mjesta za ove prigode, prevarili su se. Ostala im je opcija da goste dočekaju u svojim domovima ili traže mjesta izvan Mostara.

A sve navedeno dovoljan je razlog za zapitati se koliko je sakrament koji djeca primaju u prvom planu ili ipak prvo mislimo na druge stvari koje bi trebale biti skoro i nevažne toga dana, što ističu i svećenici.

vecernji.ba