Foto: Tomislavcity

I ove godine 13. lipnja, na blagdan svetog Antuna Padovanskog svečano je bilo u župi Grabovica u Tomislavgradu.
Rijeke vjernika, kako iz ove tako i iz susjednih župa, pristizale su već od 10 sati, a svečano misno slavlje ispred župne crkve svetog Ante od 11.00 sati predvodio je mons. Ratko Perić.

Zahvalio je župniku don Blažu te se osvrnuo na današnje Evanđelje koje je govorilo o osam blaženstva.

“Isus kaže: Ja vam donosim blaženstva i tko se bude držao tih blaženstva na bit će mu dobro na nebu.
To je naš cilj i suština”, istaknuo je mons. Ratko Perić.

“Blago siromasima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko – znači da svatko tko prizna da sve što ima je dar od Boga, da je sve božje – očekuje ga kraljevstvo nebesko. Ako priznamo da je Božje sve što imamo u svome tijelu, duhu, umu i ravnamo se prema Božjim zakonima onda nas očekuje kraljevstvo nebesko”, objasnio je.

“Blago čistima srcem, oni će Boga gledati. Ne očima nego srcem. Tko ima čisto srce, čisto od napasti, grijeha, krivih poteza, nagona – takvo srce Boga će gledati”, istaknuo je u svojoj propovijedi mons. Ratko Perić.

“Blago gladnima i žednima pravednosti, oni će se nasititi. Ovdje riječ pravednost označava božji plan, sve što je Bog zamislio ostvariti s nama”, istaknuo je te naglasio kako je po ovim blaženstvima o kojima govorimo živio sveti Ante.

“Bio je veliko propovjednik, odrekao se svoje plemićke titule, imanja, budućnosti koja mu se smiješila i priznavao je samo ono što je u duhu.
On je svoj život dao za drugog i Bog ga je nagradio da ima moć čudesa.

Poznata su brojna božja čudesa zaslugom Antinom, a Papa ga proglasio svetim ni godinu dana nakon smrti”, istaknuo je Ratko Perić te nadodao da je Ante u svojoj ruci često imao ljiljan, cvijet koji označuje čistoću.

Također, bio je i poslušan svojim poglavarima.

“Molimo se sv. Anti, ne za čudesa nego da u svakodnevnom životu ostvarimo ono što Bog od nas želi”, – zaključio je mons. Ratko Perić svoju propovijed.

Tomislavcity