Putovnica-potvrda o cijepljenju protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Europske unije treba biti na snazi od 17. ožujka i važit će samo za cjepiva čiju je djelotvornost ustanovila Europska agencija za lijekove (EMA), potvrdila je europska komesarka za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Tu vijest je iz izvora EU najprije prenijela TV mreža Euronews, a kako je navedeno, putovnica-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da građani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nisu zaraženi koronavirusom ili ako pristanu na karantenu, javlja Radio Slobodna Evropa.

Europski komesar za pravosuđe Didier Reynders je, prema ovim izvorima, stavio do znanja da države članice EU mogu svojim građanima odobriti cijepljenje za razna cjepiva, ali uvjerenje za slobodno putovanje će biti izdavano samo za cjepiva koja je odobrila nadležna europska služba i to su Pfizer/BioNtech, AstraZeneca, Moderna i Johnson&Johnson.

Putovnica-potvrda će biti dostupan u digitalnom, elektronskom vidu i kao ovjereno uvjerenje na papiru. Time da će građani unutar EU moći putovati slobodno i uz testove ili karantena se izbjegava bilo koji vid diskriminacije i sada preostaje da ubrzanim postupkom odluku o putovnici, uvjerenju o cijepljenju potvrdi Europski parlament.