Foto: Tomislavcity

Turbulentno i uzbudljivo ljeto imao je Hrvatski nogometni klub Tomislav. Mnogo novina je donijela ova pauza, onih pozitivnih naravno.

Ako uzmemo u obzir postavljanje krova na zapadnoj tribini, akciju “Kupi sjedalicu”, općinsku ligu koja je bila pod velikim upitnikom odigravanja, koja se ipak održala i pružila zavidne brojke, kako od posjećenosti tako i do broja ekipa, možemo reći da smo u se u svemu tome malo pogubili i zaboravili na početak Prve lige FBiH i HNK Tomislav.

Krov je završen, infrastruktura je također na zavidnom nivou, uprava je opravdala povjerenje svojih navijača. Akcija “Kupi sjedalicu” prošla je iznad očekivanja, u nešto više od mjesec dana prikupljeno je 18.000 KM što je iskorišteno za promjenu stolica na zapadnoj tribini. Pa, kada govorimo o financijskom dijelu navest ćemo i Općinsku nogometnu ligu koja je dugi niz godina jedan od glavnih prihoda za financiranje nogometne sezone.

Trenutno se nalazimo u razdoblju kada navijače Tomislava zanima rezultat i igra, koje smo već protekloga vikenda mogli dobiti, no zbog nemilih događaja koje je pogodio Gradačac, utakmica je odgođena.

Vratit ćemo se u pripremni ciklus u kojem je Tomislav odigrao 6 utakmica. Šest utakmica s jako zahtjevnim protivnicima. Treba naglasiti da, treneru Vraneševiću pripremne utakmice rezultatski ne znače mnogo. Naravno lijepo je pobijediti, radi izgradnje samopouzdanja i psihološke pripreme.

Ono što je bitno, što smo vidjeli u pripremnim utakmicama, je isti pristup i isti plan kako trenera Vraneševića tako i njegovih igrača. Sve pozitivno trener Vranešević prenio je i na novo pridošle igrače, imali su dosta vremena da se adaptiraju i prihvate njegove planove.

Najbolji pokazatelj svih zamisli Duška Vraneševića je utakmica protiv Šibenika u kojoj je ekipa Tomislava 60 minuta igrala napadački nogomet, koji smo gledali u drugom dijelu prošle polusezone.

Očekivanja i realnost

Očekivanja u ovoj sezoni su vrlo velika, rekli bi s razlogom. Bitna stavka, kada govorimo o rosteru momčadi je ta, da je okosnica ekipe ostala na okupu i što je prijelazni rok odrađen zadovoljavajuće.

Ipak, s očekivanjima treba biti oprezan. Kako navijači tako igrači i trener i uprava. Tomislav je pokazao da može biti konkurentan za vrh tablice, da je domaćinska ekipa te da nijedna ekipa nije favorit na našem stadionu. Ono što treba uzeti u obzir je, jača liga.
Realno gledajući, liga u odnosu na prošlu sezonu za jednu stepenicu je jača. Povratnici u društvo prvoligaša, Čelik Zenica koji je iz najnižeg ranga došao u Prvu ligu s ciljem da se vrati u Premier ligu, Sloboda Tuzla koja je ispala iz Premier lige i sasvim sigurno će tražiti ekspresni povratak u društvo premierligaša. Tu je i vicerprvak, Stupčanica iz Olova koja je prošle sezone bila najugodnije iznenađenje. Upravo će Stupčanica, na krilima dobre prošle sezone i dobrim prijelaznim rokom biti uz Čelik i Slobodu favorit za sami vrh tablice.

HNK Tomislav mora ostati dosljedan onome čemu teži, a to je ono što je ovaj klub krasilo prošlu sezonu i što Duško Vranešević traži od svojih igrača, disciplina, zajedništvo i velika požrtvovnost. Svi su svjesni da neće biti uvijek kako je zamišljeno, ali i tada isti taj stručni stožer i igrači bit će dosljedni svom naumu.

Premier liga nije osnovni cilj, treba biti realan. Za Premier ligu još mnogo stvari treba sjesti na svoje mjesto, ali ono što je cilj je to, da Tomislav bude stabilan klub koji će napredovati u svakom segmentu, infrastrukturnom, omladinskom, te izgradnjom mladih igrača u prvoj momčadi.

Tomislav će već u subotu pred svojim navijačima pokazati plod rada na priprema, utakmica protiv Stupčanice u 17:00 bit će pravi ispit za izabranike Duška Vraneševića. Red je opet na Tomislavu, red je da opet pričamo o formaciji i automatizmima na terenu, red je da Tomislav sezonu otvori s pobjedom i 3 boda na kontu.

Sretno Tomislav!

 

Mario Jakovljević/Tomislavcity