Foto: Tomislavcity

Prva generacija Gimnazije u Tomislavgradu slavi večeras 60. godišnjicu mature. Petero kolegica i kolega okupilo se na večeri u Hotelu “Tomislav” kako bi se prisjetilo gimnazijskih dana i po tko zna koji put čulo anegdote iz mladosti koje su za Tomislavcity kazivali: Marko Dilber, Mensura Korić, Mara Kutleša, Mara Kelava i Stojko Sušilović.

Najviše vremena u gimnaziji vjerojatno je proveo profesor Marko Dilber koji je nakon vijesti o otvorenju gimnazije ’60. godine jedva dočekao vratiti se kući s Autoputa „Bratstva i jedinstva“ iz Seljačke brigade.

– Nakon 7. mjeseca rada Brigade saznao sam da se u Tomislavgradu otvara Gimnazija. Nakon dugog nagovaranja i molbi upućenih rukovodstvu Brigade, dozvolili su mi da se vratim kući. Platili su mi kartu i dali nešto malo hrane, i uputio sam se kući sam, maloljetan i bez pratnje. Brigada je bila u sjevernom dijelu Kosova odakle sam vlakom išao do Beograda pa za Sarajevo i Bugojno, i na kraju kamionima došao do Šujice i pješke do svoga Eminova Sela – sve kako bih upisao Gimnaziju. Kad sam je već upisao, mislio sam zašto ne bih postao pomoćnik, pa direktor – sve sam to ispunio i proveo vremena u gimnaziji koliko vjerojatno nitko nije ni prije niti poslije mene.

Foto: Tomislavcity

Bivši gimnazijalci kažu da nisu bježali sa sati, osim jednom – i bio je to jako organiziran bijeg do kioska, iz želje da vide kako je to pobjeći sa sata. Osim toga organiziranog bijega, evo što pamte.

-Posebno sam se voljela baviti sportom, točnije gimnastikom, pa sam ’63. godine bila prvakinja na 100 metara na prvim Hercegovačkim igrama! Đačko je doba bilo nezaboravno i pamtim samo lijepe uspomene. Nastavnici su govorili, a mi smo pisali i bubali! Jedni smo drugima šaptali i pomagali, nije nam bilo teško! Često gledam slike iz Gimnazije i rado se prisjećam tih dana – rekla je o gimnazijskim danima Mensura Korić, bivša učiteljica i profesorica ruskoga jezika.

 

Foto: Tomislavcity

Većina učenika po završetku Gimnazije upisivala je fakultet za prosvjetna zanimanja, stoga naše sljedeće sugovornice imaju iskustvo s obje strane gimnazijske klupe. U životu posebno ističu učiteljsko iskustvo.

-Sama riječ „učiteljica“ uvijek mi je bila značajna, stoga nikad nisam požalila što sam upisala razrednu nastavu. Program se nije mijenjao kao što se mijenja danas – svake godine sada imamo nešto novo, prije to nije bilo tako, ali bilo nam je lijepo! – kazala je Mara Kutleša, bivša učiteljica.

-Ti dani bili su jako lijepi, danas ih se sjetim s nostalgijom, ali to je sve u životu normalno. Život nas je čekao, kao što čeka i današnje mlade koji će dogurati puno dalje od nas! – rekla je Mara Kelava, bivša učiteljica i profesorica ruskoga jezika.

Foto: Tomislavcity

Bivše gimnazijske učenike povodom 60. godišnjice mature posjetili su načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Buntić i ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Ante Tadić. Bivšim gimnazijalcima uputili su čestitku, a s njima su se prisjetili i svojih učeničkih dana. Svi su se složili u onoj poznatoj – đačko doba ostaje u najljepšem sjećanju!

Helena Lučić/Tomislavcity