Ovih dana u Hrvatskoj je obilježen Dan antifašizma. Navodno pokret na kojemu je nastala današnja Hrvatska. I jeste. U preambuli hrvatskog ustava piše da je Hrvatska nastala na antifašizmu i ZAVNOH-u. Međutim to je floskula koja sa stvarnošću nema nikakve veze. Republika Hrvatska je nastala na referendumu održanom u svibnju 1991. godine. Na tom povijesnom događaju čak je 94 posto izišlih na referendum glasovalo za samostalnu Hrvatsku. Na referendum je izišlo 84 posto tadašnjeg stanovništva Hrvatske.

Piše: Ivo Ćurković

Taj referendum i branitelji u Domovinskom ratu su temelj neovisne hrvatske države. Nikakav antifašizam. To što se danas naziva antifašizmom s tim pojmom nema nikakve veze. Antifašisti su u Zapadnu Europu donijeli i učvrstili demokraciju, poštovanje ljudskih prava, poštovanje privatnog vlasništva, pluralnu ekonomiju, poštovanje socijalnih prava i čitav niz drugih naprednih ideja kojih u Jugoslaviji, pa onda i u Hrvatskoj, nije bilo.

Podsjećam da su ti isti antifašisti između 1930. i 1940. godine bili u paktu s Hitlerom. Oni su u Jugoslaviji ukinuli višestranački sustav. Samo je Komunistička partija mogla djelovati. Oteta je privatna imovina. Zemljišta, kuće, zgrade, industrijski i obrtnički pogoni, šume, i sve drugo što je vrijedno. Oteto. Uveden je verbalni delikt. Svatko tko bi se usudio izreći kritiku komunistima i njihovoj zločinačkoj družini završio bi u zatvoru.

Ispirali su um djeci jer se u moje doba u gimnaziji dvije godine učio predmet Obrana i zaštita. Učili smo o nepogrešivosti Komunističke partije i kako uzeti pušku u ruke ako tu istu partiju treba braniti. I dvije godine na fakultetu smo imali kolegij Obrane i ako ga niste položili gubili ste godinu bez obzira što ste studirali nešto što s tom tematikom nema nikakve veze. Uz to, u gimnaziji smo imali i predmete Osnove marksizma i TIPS, teorija i praksa samoupravnog socijalizma. Tu je ispiranje mozga bilo u smjeru nepogrešivosti vladajućih i veličanju zločinačkog poretka. To je samo dio onoga laošeg što su nam ti antifašisti donijeli i provodili. Razlika između antifašizma zapada i kod nas je nespojiva. Demokracija i zlo. Današnji antifašisti su se u propaloj Jugoslaviji zvali komunisti i drugovi a onda su jedne noći postali antifašisti koji nam prodaju maglu i laž. S ničim pozitivnim oni nemaju nikakve veze.

Ovih dana je obilježena osamdeseta godišnjica najvećeg poraza komunista, odnosno partizana u drugom svjetskom ratu na ovim prostorima. Na rijeci Sutjeski se odvila bitka u kojoj je poginula, prema vlastitim priznanjima oko 7500 partizana, a od toga čak 3500 Dalmatinaca. I u Hrvatskoj se ova bitka svečano obilježava kao pobjeda. A ona zapravo govori kako komunisti lažu da su se borili za Hrvatsku. Što su Dalmatinci radili na Sutjesci? To nije hrvatski etnički prostor. Nije niti ekonomski. Sa vojnog i strateškog gledišta za Hrvatsku i Hrvate on je apsolutno nevažan. Ovo je prostor koji je zanimljiv Srbima i dijelom Crnogorcima. Kako u Srbiji partizanskog pokreta uglavnom nije bilo, svi su bili u četnicima ili sličnim formacijama oni, Srbi, taj prostor nisu mogli braniti. Od crnogorskih jedinica treba reći da je Druga proleterska brigada godinu dana prije Sutjeske u potpunosti razbijena na Kupresu i nikada se više nije opravila. Drugi crnogorski partizani nisu bili dorasli zadatku. I to je bio razlog da se u tu, za Hrvate apsolutno nepotrebnu ljudsku klaonicu, pošalju Dalmatinci. Tamo se borilo za Jugoslaviju i svi koji drugačije kažu lažu.

Nešto ću napisati i o Golom otoku. Konclogor koji su komunisti stvorili za svoje simpatizere koji su promašili metu. Poznato je kako je unutar Komunističke partije, od njenog osnivanja pa do raspada, ako se ikada raspala, vladali sukobi na ideološkoj i personalnoj razini. Tako je došlo do sukoba između Tite i Staljina. U tom sukobu u Jugoslaviji je pobijedio Tito. Za kaznu je osnovan Goli otok koji s hrvatskom ima veze samo utoliko što se nalazi na teritoriju Hrvatske. Doduše, ima i veze što je jedan od osnivača tog logora bio i desna ruka Franje Tuđmana, Josip Manolić. A najzloglasniji upravitelj je bio Kuprešak Ante Raštegorac. Radilo se o sukobu komunista, njihovoj okrutnosti koja s Hrvatskom nema nikakve veze. Međutim, u tovarenju svega i svačega zločinačkog na leđa hrvatskog naroda navodi se i Goli otok. U zadnjih godinu dana gledao sam bar tri ili četiri dokumentarna filma snimljena na ovu temu i uvijek se kao zlo potencira Hrvatska. Bez ikakvog razloga ali i bez ikakve reakcije vlasti i s mlakom reakcijom povjesničara. Naravno mediji o tome šute. A udario komunista na komunistu.

Kad smo već u lažima prisjetimo se i Hrvatskog proljeća. Krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća sazrijevali su uvjeti za nekakve promjene u Jugoslaviji. Za to je u Hrvatskom narodu krenula ideja o samostalnosti. Na čelo su se stavili Matica hrvatska i studenti zagrebačkog sveučilišta. Kada je ideja uhvatila korijenje pridružili su se i drugi. Prije svega komunisti u Hrvatskoj koji su opet vodili svoje unutarnje ratove. Mada su im zasluge za Hrvatsko proljeće vrlo male na čelo su se stavili Savka Dapčević Kučar, Miko Tripalo, Dragutin Haramija, Pero Pirker i drugi. Oni su činili jednu frontu. S druge strane bili su njihovi drugovi Bakarić, Blažević, Bilić, Planinc i još čitava bulumenta probisvijeta koji nisu htjeli otići s vlasti. Svi oni su na ovaj ili onaj način doprinijeli da proljeće propadne. Svi oni su bili i ostali komunisti i nije im padalo na pamet da tu ideju napuste. Na zahtjeve studenata, predvođenih Budišom, Čičakom, Paradžikom, Dodigom i čitavim nizom manje poznatih komunisti su odgovorili parolom kako novac od turizma treba ostati u Hrvatskoj a ne ići u Beograd. Nitko od njih nikada nije spomenuo samostalnu i slobodnu te demokratsku Hrvatsku. Pokrenuli su i ideju o izgradnju autoputa Zagreb – Split a način financiranja je trebao biti narodni zajam. I veliki broj Hrvata je uplatio svoj dio ali su svi novci završili za izgradnju pruge Beograd – Bar. Bez ikakvog obeštećenja. A autoput smo morali čekati još dvadeset i pet godina.

 

 


Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Tomislavcity.com.