Foto: izbori.ba

Objava listi za jesenjske lokalne izbore je vjerojatno najvažnija ali i najintrigantnija teme u političkom životu BiH. Ali ipak treba malo sačekati da se prašina slegne kako bi se vidjelo što i tko izlazi na izbore i kojim to “oružjem” planira osvojiti vlast. Do tada treba se pozabaviti i drugim vidovima predizborne kampanje ali i prijetnji našoj svakodnevnici.

Piše: Ivo Ćurković

Tako je prije nekoliko dana ulicama Prijedora marširala Vojska Srbije. Kažu da su to bili kadeti, a ne prava vojska. Slavila se opet smrt. Ovaj put smrt Srba od ustaša. I na ovom skupu nitko nije niti jednom riječi rekao kako je u podkozarskim selima stradao veliki broj Hrvata i Bošnjaka upravo od četnika ali i od partizana. Problem je nastao jer se ne zna kako su pripadnici Vojske Srbije ušli na teritorij druge države. Tko je dao dopuštenje da oni mogu ući, kao vojnici, i još paradirati.

Naravno da se radi o provođenju plana Srpskog sveta koji se još uvijek svodi na izazivanje provokacija i na izazivanje straha. To je i u službi etničkog čišćenja. Na ovo paradiranje oštro je odgovorio Zukan Helez, ministar obrane BiH, što riječima a i pokazivanjem nekakvog oružja. Naravno da su sa vojnog stajališta to smiješne stvari. Dodik nema koga postrojiti i narodu pokazati s kim bi on išao u rat. Zato u pomoć priskače Vučić i pruža “strašnu” vojsku za demostraciju sile. Isto tako Helez pokazuje nekakve dronove i puške kao znak da su i Bošnjaci spremni za rat. Nisu spremni niti jedni niti drugi niti imaju s kim niti s čim ratovati. Ali ovakve situacije izazivaju nervozu kod dijela stanovništva, a političarima služe za sakupljanje bodova pred lokalne izbore. Stara je to formula u BiH. Pred izbore samo o ugroženosti, ratu i ratnim stradanjima. I uvijek će se naći dovoljno budala da svoj glas daju ovakvim idejama.

A kriminal je u punom zamahu. Ovih dana uhapšeni su visoko pozicionirani pripadnici vladajućih stranaka u Federaciji. Neki su se uspjeli dočepati majke Hrvatske i sada mogu mirno, kao i drugi kriminalci koji su pobjegli, uživati u zaštiti i bit čak ugledni građani i veliki Hrvati. To što su lopovi njima služi na čast pa se treba upitati i kakva je to Hrvatska europska država.

Da je rat vrlo opasna stvar pokazuje sve ono što se događa u svijetu. U Ukrajini ali i na području Gaze i dalje traje rat a i čine se ratni zločini. Svi čekaju američke izbore gdje će se možda i odlučivati o sudbini na ratom zahvaćenim područjima. Trump ili Biden. Dva stara onemoćala fosila s pelenama u hlačama odlučuju o sudbini svijeta. Pa gdje smo to došli!? Ne samo SAD već i cijeli svijet. U Francuskoj se i dalje ne zna tko je pobijedio na parlamentarnim izborima. Ne razumjem njihov sustav gdje stranka s najviše mandata nije pobjednik. Ali i krajnja desnica i krajnja ljevica sebe vide kao pobjednike. I jedni i drugi su velika opasnost za mir u svijetu. U kombinaciji s Trumpom to je pravi politički pakao. U Francuskoj je jedino jasno da oni ne žele više Macrona.

I u Hrvatskoj se pripremaju predsjednički izbori. Za divno čudo, nitko još ne spominje rat. Koje olakšanje. Jako bih volio vidjeti sraz Milanovića i Plenkovića pa da na kraju vidimo tko je tko.

 

 

 


Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Tomislavcity.com.