Foto: Ivo Ćurković/Tomislavcity

Već mjesecima na prometnicama oko Kupresa pojavljuje se natpis NATO OKUPATOR. Radi se vjerojatno o pojedincu ili manjem broju pisača ove parole. Uzorak je isti a i šablon kojim se koriste. U čitavoj kakafoniji kojekakvih grafita izlijeva ljubavi ili mržnje po cijeloj BiH, eto Kupres je snašlo grafit da je NATO okupator.

Piše: Ivo Ćurković

Možda ovakav grafit i ne treba posebno komentirati ali kada se uzme u obzir cijela situacija čini mi se kako ima dosta razloga da se njime pozabavi. I odmah pitanje kome je NATO okupator?

Ako je autor grafita netko bošnjačke nacionalnosti moram reći da ga apsolutno ne razumijem. Bar verbalno cijela bošnjačka politika se zalaže za priključenje euroatlanskim integracijama a to znači i NATO-u. Naravno da uvijek postoje izuzeci koji su protiv aktualne struje u politici a rekao bih i da trebaju biti. Pitanje je da li to protivljenje treba biti i protiv vojne sile koja i danas održava ovakav mir u BiH. Sto puta sam rekao i napisao kako u BiH nema mira već da se rat vodi drugim sredstvima. Ipak se mora reći da nema ljudskih žrtava, nema ubijanja. I to je nešto. Ako je autor ovih grafita netko od Bošnjaka znači li to da je za neka drugačija vojna rješenja? Bošnjaci nemaju vojne snage niti bilo kakve druge moći da bi sami pokušali održati mir. Ako bi i pokušali to bi bilo na štetu drugih naroda u BiH i samo bi izazvalo ratne strahote a to nikome, bar sada nije u interesu.

Ako je autor grafita netko srpske nacionalnosti to bi već imalo nekakvog smisla. Službena srpska politika u BiH ali i ona u Srbiji su protiv integracija u NATO. Vučić i njegov trabant Dodik čine sve kako bi i cijelu BiH udaljili od bilo kakvih međunarodnih integracija. Njima odgovara samo Rusija ili bolje reći Rusija se njima koristi za svoje interese. Međutim i danas međunarodne vojne snage u BiH komotno se kreću kroz cijelu državu uključujući i RS. Aktualnoj politici a i velikom dijelu stanovništva to nije po volji ali i oni nemaju alternativu. Nemaju vojnu moć ali nemaju niti ekonomsku ili financijsku podlogu za bilo kakvu vojsku a kamo li za rat. Ako računaju na vanjsku pomoć trebaju znati i da drugi na takvu pomoć računaju pa je rat avantura u kojoj bi bilo puno krvi a ishod krajnje neizvjestan. Uz to Srbi bi morali biti itekako zahvalni NATO savezu. Da nije bilo prijetnji SAD-a i NATO saveza hrvatska vojska bi nakon Oluje bez problema zauzela Banja luku a to bi bio kraj RS-a i srpske agresije i na Hrvatsku i na BiH. Zapravo bi trebali podići spomenik na trgu Krajine u B. Luci svojim zaštitnicima. Ali kako je u ovome svijetu sve nekako naopako i Srbi su se okrenuli protiv svojih zaštitnika pa možda to pokazuju i grafitima.

Ako je autor grafita netko od Hrvata onda je tek situacija nejasna. Hrvatska je članica NATO saveza. Verbalno se predstavlja kao velika zagovornica euroatlanskih integracija BiH. Po liniji hrvatskog državljanstva i svi Hrvati u BiH su dio NATO-a. Po toj logici nitko od Hrvata ne bi pisao parole ovakvog sadržaja, naravno da nije iznimki. Jedna od tih iznimki je i bivši američki predsjednik i kandidat za budućeg predsjednika Donald Trump. I on je protiv ovakvog NATO saveza pa čak nagovara Putina da napadne sve one države koje iz svog proračuna ne izdvajaju 2 posto BDP-a za vojsku. Kvaka je u tome što većinu tog izdvajanja ide u vojno-industrijski sektor američkog gospodarstva. I to je glavna briga Trumpa.

Ovi grafiti se mogu shvatiti i kao napad na Hrvatsku. Na ovaj način se Hrvatska definira kao okupator već svojim samim članstvom u NATO savezu. Grafit je izraz mržnje koja se ne iskazuje kroz službenu politiku već kroz grafite. Postoje tzv. botovi koji na internetskim stranicama pišu kojekakve komentare o pojedinim temama i za to ih plaćaju političke stranke ili druge interesne grupacije. Tako da se niti taj dio pisača grafiti ne smije zanemariti.

BiH očekuje kako bi u narednim danima EU trebala otvoriti pregovore u ulasku u ovu organizaciju. Treba znati da niti jedna država nije postala članica EU-a a da prije toga nije postala članica NATO saveza. To treba očekivati i za BiH tako da otvaranje pregovora s EU-om zapravo ništa ne znači ako se ne učlanimo u NATO. A anonimnih piskarala je uvijek bilo i uvijek će biti.

 

 


Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Tomislavcity.com.