Foto: HDZ BiH

Kriza HDZ-a u Zeničko-dobojskoj županiji rezultirala je i izlaskom na vidjelo svega onoga što je zaista HDZ BiH. Nakon što je više desetaka aktivnih članova napustilo HDZ sam veliki šef je boravio u Žepču i izrekao nekoliko važnih rečenica. Prvo je ona laž kako je sada HDZ još jači a druga je potpuno razotkrivanje. Čović je naglasio kako je HDZ jedna obitelj.

Piše: Ivo Ćurković

U politici nema obitelji. Ima sadržaj, bio on ideološki, politički, ekonomski ili neki drugi oko kojega se okupljaju istomišljenici ili zainteresirani. To sigurno nije obitelj. Obitelj je otac, majka, djeca eventualno baka i djed te unuci i praunuci. Krvna veza. Politički interesi nisu obitelj.

Tamo gdje se pojam obitelji koristi u vrlo negativnom kontekstu je mafija. Nama su najpoznatije obitelji Soprano ili Corleone. Bave se kriminalom. Vezani su rodbinskim vezama ali i onima koji su im potrebni. Odvjetnici, ubojice, kupljeni policajci, kupljeni sudci itd. Takav je i HDZ. Obitelj vezana kriminalom, korupcijom i drugim negativnostima. Kada je navodna politička stranka postala obitelj rezultat je katastrofa. Zbog mase nesposobnih ali članova obitelji Hrvati su u zadnjih tridesetak godina, pogotovo u zadnjih dvadeset doživjeli totalni potop. Najveći onaj demografski ali i ekonomski, obrazovni, pravni, socijalni… Kao i prava mafija, Čović prijeti. Svima onima koji su napustili HDZ kaže da bi im bolje bilo u obitelji. To znači da će svi oni na ovaj ili onaj način doći na udar HDZ-a.

Na ovakvu situaciju upozorava i Pero Previšić, i to još jedanput. On optužuje HDZ, pogotovo Čovića, da su Hrvatima nanijeli štetu veću nego Osmanlije u 500 godina i komunisti u 45 godina vlasti. Mada je Previšić član HNS-a to pokazuje kako je to tijelo stvoreno da uguši svaki demokratski pomak pa i demokratsko djelovanje. Umjesto demokratskog dijaloga HNS-om je obitelj proširena sa samog HDZ-a i na HNS.

Drugi pogled koji je prije nekoliko dana objavljen u javnosti je onaj profesora Dražena Pehara, filozofa i politologa. On u analizi Čovićeva rada analizira tri pitanja i zbog totelne katastrofe traži odlazak Čovića. Jasno ga naziva lašcem jer nikada ništa nije riješio, niti jedan od brojnih problema u kojima se Hrvati nalaze. Čovićeva je mantra kako će se problemi riješiti za mjesec, dva ili tri. Možda do kraja mjeseca ili tjedna. Međutim, od rješenja nikad ništa. Najbolji primjer je izbor hrvatskog člana predsjedništva BiH. Pa već nam je probio uši pričom kako će se ovaj problem riješiti do tada i tada. Rješenja nema do danas a sudeći po onome što se radi neće skoro biti rješeno. Pehar kaže da je Komšić bogom dan za Čovića. “Vođa svih Hrvata” se stalno bori protiv Komšića uz navodno veliku pomoć sestrinske stranke iz Hrvatske te njihovih veza u EU. Promjena nema a Komšić je samo mjesto okupljanja pristaša obitelji.

U kolikoj katastrofi se nalazi hrvatski narod u BiH, govori i neslužbeni podatak kako na području općine Kupres ima više vlasnika kuća i stanova izvan Kupresa nego samih Kuprešaka. Prije dvadesetak godina sam pisao i govorio kako će se Kupres pretvoriti u jedan veliki starački dom za umirovljenike Kupresa a onda i za one koji će na Kupresu kupiti vikendicu, kuću ili stan. I upravo se to događa. Trend je takav da se više i ne može zaustaviti. Kupres je biološki gotovo izdahnuo. Mladi bježe glavom bez obzira a to je rezultat HDZ-ove vladavine. Doduše, postoji nekoliko obitelji koje su naizgled profitirale. Ali i njima se vrlo loše piše. Možda malo kasnije nego drugima ali i oni će imati velikih problema. Vjerojatno i više nego oni koji su već napustili Kupres.

 

 


Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Tomislavcity.com.