Foto: Banjalučka biskupija

Protekli tjedan na političkoj sceni BiH obilježen je mogućim posjetom Visokog predstavnika Republici Srpskoj. Dodik je ipak podvio rep i izjavio kako neće hapsiti Schmidta ali mu neće dopustiti pristup prostorijama službenih institucija. Činilo se kako je Schmidt izišao kao pobjednik. Međutim i on je odustao od posjeta Banja Luci. Navodno su se pripremale barikade i jaja kao doček.

Piše: Ivo Ćurković

Iz RS-a tvrde da takvo što nije pripremano a da je Visoki predstavnik obična kukavica. Što je tu istina teško je dokučiti ali je jasno da i jedni i drugi imaju bar djelimično pravo. Obraz Schmidtu spasio je banjalučki biskup Komarica koji ga je primio u posjetu. Na taj način je Schmidt došao do Banja Luke i nitko ga nije uhapsio. Cijeli događaj pokazuje kakav je odnos “velikih sila” prema BiH. Možda bi se oni igrali demokracije ali im za to nedostaju partneri u BiH. Jer čelnici i vodstva sada najjačih stranaka nisu za demokraciju. Oni su za lopovluk, kriminal, mito, korupciju, nepotizam i za laž. Dodik manipulira ljudima u RS-u, kojih je svakim danom sve manje i manje. Ali to isto čine i Bakir Izetbegović i njegovi poslušnici. I Dragan Čović je isti, a za Hrvate i gori.

Kad smo kod Čovića on je prije nekoliko dana posjetio Zidine – Gornja Skakava i bio na obilježavanju dana svetog Franje. Tamo je pozvao na jedinstvo Hrvata, na svjedočenje svoje vjere i na izgradnju bolje budućnosti. Donedavni nevjernik ili ateista Čović posjećuje vjerske skupove gdje se za njega specijalno čuva počasno mjesto. Eto i u crkvi protekcije. Istjeraju one prave vjernike i njihovo mjesto daju nevjernicima. Kažu da u crkvi više vrijedi jedan preobraćenik nego tisuću pravih vjernika. Možda, mada sumnjam, ali za preobraćenje je potrebno i prihvatiti vjeru u njenoj biti. Rimokatolička vjera počiva na istinskom vjerovanju u Boga a ne da pojedinac postane bog. Podrazumijeva i poštovanje Deset Božijih zapovjedi i odricanje od Sedam smrtnih grijeha. Gdje je tu Čović i njegovi podređeni? U ovih dvadesetak godina koliko je na vlasti uništio je Hrvate kao nitko u cijeloj nacionalnoj povijesti a sada u prvim redovima u crkvi. Naravno, osim u Crkvi Svete Obitelji u Kupresu.

I nakon skoro godinu dana od zadnjih izbora nije formirana županijska vlast u Hercegbosanskoj županiji. Stara Vlada upravlja županijom u tehničkom mandatu. Nema niti legitimitet niti legalitet. Ali u BiH može i bez toga. Slično je i u Mostaru. Podsjećam kako je prošla Vlada na nivou Federacije tako radila čitav izborni ciklus. Nitko još nije ponudio valjani odgovor kako Vlada koja je nezakonita i nema legitimitet, jer su rezultati izbora drugačiji, može uopće postojati. Tko će takve Vlade sankcionirati zbor kriminalnih radnji? Na primjer, one donose proračune, na svom nivou, a to ne smiju raditi. Svi oni pokazuju kako su izbori u BiH obična farsa za stoku sitnoga zuba. Čemu se izbori uopće održavaju ako će vlast obnašati netko drugi? I ne samo obnašati vlast već i trošiti naš novac. Jer oni svakome od nas uzimaju kako bi namirili svoje potrebe. U BiH ne postoji institut prijevremenih izbora a morao bi postojati. U uređenim demokracijama izvanredni izbori su veoma česti. To je način izlaska iz krize, ponajprije političke. U BiH izabrani sjednu kojekakve skupštine, uzimaju debele plaće, raznorazne naknade i čekaju debele mirovine, koje mi plaćamo. Vlada se ne mora formirati i mi tu krizu, kao u drugim dijelovima svijeta, nećemo niti osjetiti. Jer Vlada radila ili ne radila nama je svaki dan gori od onoga prethodnog.

I na kraju nešto o 2030. godini. Zadnja je ideja da se sve zemlje Zapadnog Balkana do te godine prime u EU. Postavljaju se nekakvi uvjeti ali oni očito više nisu bitni. S duge strane oni koji se boje europske pravne stečevine rade na sve strane kako bi tu ideju u korijenu sasjekli. Iz SDA tvrde kako je u EU u opticaju nekakav non paper, nepostojeći dokument, koji predviđa raspad BiH. Zato iz sve snage nastoje napraviti što više nereda, odnosno kriminala kako bi se približavanje EU zaustavilo. Vjerojatno bi ih približavanje Saudijskoj Arabiji veselilo, naravno i tamošnjim zakonima i pravilima života. Na svjetlo dana izlaze i kriminalne radnje onih koji su nas trebali štititi od kriminala. Tako se saznalo da je nekakav Osmica dao prisluškivati stotine političara i novinara. To se radi samo u totalitarnim sustavima i tamo gdje nema demokracije. I nikome ništa. Umjesto da se Osmica privede i bar ispita, svi šute, pa čak i predstavnici međunarodne zajednice. Svima na čast. Živimo u zlu domaće ali i iste takve međunarodne politike na našem tlu.

 


Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Tomislavcity.com.