Svečano je bilo danas u Seonici gdje se okupilo mnoštvo Božjega puka kako bi  svečanom procesijom i misnim slavljem proslavio blagdan Velike Gospe.

– Okupili smo se oko oltara Gospodnjeg da Gospodinu preko naše nebeske zaštitnice donesemo svoje zahvale i molitve. Naša Majka sve nas prima u ovom drevnom svetištu i u toj vjeri sve vas pozdravljam i izražavam dobrodošlicu u Seonicu, u svetište Velike Gospe – kazao je u svome pozdravnome govoru seonički župnik fra Vinko Kurevija.

Predsjedatelj misnoga slavlja bio je otac fra Ivan Sesar, generalni definitor Franjevačkoga reda. On je izrazio svoje zadovoljstvo zbog tako velikoga broja okupljenih vjernika ali je upozorio da ova svetkovina nipošto ne smije biti narodni običaj.

– Duvanjski narod oduvijek je posebno štovao Djevicu Mariju. U svim patnjama i bolestima, u dilemama, patnjama i progonima vjernici ove župe i ovoga kraja su zazivali Majku Božju. Nije bilo kuće da uz križ nije bila njezina slika. Krunica je bila i ostala zaštitni znak naših branitelja, ona je znak pripadnosti i zaštite u životnim nevoljama. Ona je za vjernike ovoga naroda uvijek bila putokaz nade i utjeha, nadahnuto je govorio današnji propovjednik.

Na koncu misnoga slavlja riječi zahvale svima koji su svojim doprinosom uveličali današnje slavlje kao i devetnicu koja mu je prethodila, srdačno je uputio je župnik, fra Vinko Kurevija.

Ivana Ćurić/Tomislavcity