Ognjen Gajić, sveučilišni profesor, pulmolog i specijalist intenzivne njege Odjela za plućnu medicinu u Klinici Mayo u Rochesteru, u Minnesoti u SAD-u, a inače rodom iz Sarajeva, boravio je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar izrazivši ponos zbog suradnje ovih dviju bolnica.

Kazao je kako je Svjetska zdravstvena organizacija pokrovitelj programa CERTAIN koji provodi edukaciju i popravak kvalitete intenzivnog liječenja, a da su u tom programu sudjelovali SKB Mostar, UKC Banja Luka, UKC Sarajevo, Opća bolnica Sarajevo i UKC Tuzla.

– To je mlada disciplina koja se razvija, a s COVID-om smo tek vidjeli koliko je velik broj bolesnika bio na respiratoru u kritičnom stanju. Ponosan sam na suradnju, a osobito na način kako su kolege iz SKB-a Mostar tomu pristupili ozbiljno u okolnostima u kojima je svima bilo teško postići zavidne rezultate i krenuti s daljnjim razvojem tog multidisciplinarnog pristupa liječenju za što bolji ishod liječenja najtežih bolesnika – dodao je Gajić. Ističe kako je riječ o dvosmjernoj suradnji koja je svima od velikoga značaja.

– Kroz nešto što smo naučili radeći s kolegama iz Mostara, ali i drugima iz BiH, to smo primijenili i u Ukrajini pomažući velikom broju anesteziologa koji su preplavljeni ozlijeđenim pacijentima, da im omoguće najbolju skrb – otkrio je on.

U ovom programu sudjelovalo je 20 liječnika iz SKB-a Mostar, kazala je Kristina Galić, zamjenica ravnatelja i pročelnica Odjela za plućne bolesti i TBC u SKB-u Mostar. Navodi kako je zbrinjavanje akutnog bolesnika, životno ugroženog bolesnika i danas najveći izazov u kliničkoj medicini. – Upravo ovaj multidisciplinarni pristup stavlja pred nas nove izazove u samoj organizaciji jedinica intenzivnog liječenja, ali isto tako imamo određene imperative u nastavku kontinuirane profesionalne edukacije medicinskog kadra u svrhu poboljšanja skrbi o bolesnicima – rekla je ona.

Izrazila je nadu u daljnji napredak u zbrinjavanju akutnih bolesnika te u razvoj novih modaliteta pristupa, dijagnostičkih i terapijskih u intenzivnoj skrbi.

Galić je poručila kako je Sveučilišna klinička bolnica Mostar ovim programom jako profitirala.

– I ja sam također aktivna sudionica tog programa i mogu izraziti veliko zadovoljstvo zbog znanja koje sam stekla i novim inicijativama koje se rađaju nakon ovoga – istaknula je ona.

Manja Spahalić, specijalistica anestezije i reanimacije, poručila je kako je Respiracijski centar – COVID, kroz koji su u protekle dvije godine prošle tisuće bolesnika, reorganiziran u Jedinicu intenzivnog liječenja 2 kojoj je ona ujedno voditeljica.

– To je jedinica intenzivne skrbi koja je predodređena za bolesnike koji zahtijevaju akutno i hitno zbrinjavanje te mehaničku ventilaciju, a oni su internističkih grana, znači infektološki, neurološki, pulmološki i drugi bolesnici. Naša jedinica se sada, nakon edukacije s Klinikom Mayo, podignula na novu razinu. Prostor smo proširili za 13 kreveta za vitalno ugrožene bolesnike – objasnila je Spahalić. Još je naglasila kako je prof. Gajić od prvoga dana bio dostupan liječnicima za sve vrste konzultacija te kako su ga često kontaktirali kada je u pitanju bilo liječenje težih bolesnika. Prof. Gajić na kraju je dodao da će znanje i iskustvo koje su kolege stekli biti korisno za sva iskustva liječenja raka, krvarenja, ciroze jetre i liječenju virusa.

– Građani Mostara moraju biti sretni jer imaju liječnike kao što je dr. Spahalić i njezin tim liječnika i sestara koji su dali sve od sebe tijekom dvije godine pandemije za što bolji ishod liječenja najtežih pacijenata, trudeći se da cijelo vrijeme budu samo bolji – zaključio je Gajić.

Fena.ba