Senat Sveučilišta u Mostaru održao je sjednicu u Vitezu čime nastavlja s održavanjem sjednica u strateškim centrima Sveučilišta. Sjednici su osim članova Senata nazočili i ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Središnja Bosna Katica Čerkez i pomoćnik ministrice Franjo Ljubas.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić istaknuo je kako je ova sjednica dio društvene integracije, da Sveučilište bude svih nas, svih županija osnivača i da se svojim dolaskom i održavanjem sjednice u Vitezu i drugim centrima takva poruka i pošalje. „Strateški je interes Sveučilišta da živi i radi na ovim područjima i da se međusobno pomažemo u akademskom i obrazovnom smislu“, istaknuo je rektor Tomić.

Ministrica Čerkez je istaknula kako je iznimno važno što je Sveučilište prepoznalo značaj prostora Središnje Bosne gdje živi oko 100 tisuća Hrvata i održalo sjednicu upravo na tom području. „Mi imamo pravo, uvažavajući konvencije o pravima djeteta, organizirati i realizirati nastavu prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku i stalo nam je da još više zaživi Sveučilište u Mostaru na ovom prostoru“, naglasila je ministrica Čerkez.

Na dnevnom redu osim redovitih studentskih pitanja, usvojen je i prijedlog sveučilišnog kalendara za akademsku 2018./2019. godinu, a ono što valja istaknuti jest imenovanje povjerenstva za provođenje postupka evaluacije studijskog programa sveučilišnog integriranog preddiplomskog i diplomskog Studija medicine na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru što su prvi koraci u jednoj od strateških točaka Sveučilišta, a to je razvoj studija na stranim jezicima 

Ovom prigodom najavljena je i druga Sveučilišna klauzura koja se odnosi na predškolsko, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, a održat će se  27. ožujka u Mostaru. Na klauzuri će sudjelovati ravnatelji škola koje nastavu izvode prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.

 Ured za odnose s javnošću