Preminuo je Dževad Karahasan (70), objavili su njemački mediji. Ovaj veliki književnik, profesor i uvaženi akademik izgubio je bitku s opakom bolešću, prenosi klix.ba.

Bolest s kojom bitku vodi oko dvije godine, nažalost, uznapredovala je. Operativni zahvat, mukotrpna zračenja, raznorazne terapije, i konstantni nadzor austrijskih liječnika nisu u potpunosti uspjeli zaustaviti zloćudnog neprijatelja.

“Dževad Karahasan, jedan od najznačajnijih europskih autora, preminuo je. Kako je saopćila njegova obitelj, preminuo je u 70. godini”, javlja Kleine Zeitung.

Dževad Karahasan rođen je u Duvnu (današnjem Tomislavgaradu) 1953. godine. U rodnom gradu završio je osnovno i gimnazijsko školovanje. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studij komparativne književnosti i teatrologije, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dugi niz godina sudjelovao je u uređivanju sarajevske revije za kulturna pitanje Odjek.

Rat u BiH 1992. godine zatekao ga je na mjestu profesora, kasnije dekana Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Redovni je profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta Sarajevo, gostujući profesor na sveučilištima u Salzburgu, Innsbrucku, Berlinu (Humboldt-Universitaet) i Baselu, stipendist DAAD Berlin, pisar (Stadtschreiber) grada Graza, fellow na Wissenschaftskolleg zu Berlin, lektor za bosanski, hrvatski i srpski jezik na Slavistici Georg-August Univerziteta Gottingen.

Bio je glavni urednik časopisa za teoriju i kritiku umjetnosti Izraz u Sarajevu, zatim, selektor, predsjednik ili član žirija uglednih teatarskih festivala. Objavio je više od stotinu stručnih radova u časopisima, zbornicima i knjigama o raznim autorima i teorijskim problemima drame, teatra i prozne književnosti. Eseje, pripovijetke i studije objavljivao je u gotovo svim uglednim europskim časopisima u Sarajevu, Ber­linu, Rimu, Parizu, Londonu, Pragu i drugdje.

Knjige su mu prevedene na više od petnaest jezika. Dobio je više nagrada za svoj književni rad. Za Istočni divan 1990. godine dobio je Nagradu za jugoslavenski ro­man godine. Pisao je drame, romane, pripovjetke, eseje, historiju i kritiku teatra i sudjelovao kao kazališni redatelj. Njegovi kazališni komadi igraju se u kazalištima širom svijeta.

 

klix.ba