Bila je to jedna prekrasna i nezaboravna večer u Pleternici, na novoizgrađenom Trgu bećarca, ponosu Slavnije i Hrvatske. Održana je manifestacija koja će mnogima dugo ostati u sjećanju na kojoj su se nizali bećarci i orila ganga. Momci, cure djevojke i snaše, oni mlađi i malo stariji članovi folklornih i pjevačkih skupina te kulturno-umjetničkih društava iz Slavonije i Bosne i Hercegovine pokazali su tradiciju svog kraja pjevajući bećarce i gangu.

Neki su od tih stihova ostali zapisani u danas već trošnim bilježnicama koje se vjerno čuvaju u bakinim škrinjama, a bilo je i onih sročenih u današnjem vremenu koji su prigodno otpjevani.

Uz domaći KUD Orljavu i njihove članove te Zavičajni KUD Rama iz Pleternice nastupili su i kulturno-umjetnička društva iz Tomislavgrada i Crnča pokraj Širokog Brijega.

Uz gradonačelnicu Pleternice Antoniju Jozić i njenog zamjenika Domagoja Katića, među brojnim posjetiteljima, koji su ostali oduševljeni izgledom Trgom bećarca, bio je i načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin sa suradnicima, zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnik Požege Darko Puljašić i gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir.

-Ovdje smo po prvi puta na jednoj manifestaciji, na Trgu bećarca koji je izgrađen u kroz prekogranični projekt s općinom Tomislavgrad (BiH). Drago mije da se danas ovdje na našem trgu isprepliće tradicija i kultura našeg hrvatskog naroda. To je ono što nas identificira i što je naše bogatstvo. Rekli su kada smo ulazili u Europsku uniju da ćemo izgubiti svoj identitet. Nismo to izgubili. Mislim da je bećarac i ganga i međimurska popevka koja je upisana u registar nematerijalne baštine isto tako zaštićena od strane UNESCO-a , ove prekrasne narodne nošnje, naša hrvatska trobojnica, naš dom i domovina, sve je to identitet koji je na nama i mi ga moramo čuvati da ga ne izgubimo. Svi ovdje koju su došli ovdje u narodnim nošnjama prezentiraju kulturnu baštinu svoga kraja. To je čuvanje naših običaja i prenošenje na generacije koje dolaze. Izuzetno sam ponosna što ovaj trg ovdje u Pleternici nosi naziv Trg bećarca. Ovaj trg od danas postaje ponos Slavonije i prekrasne Hrvatske. Našim prijateljima koji su došli iz Bosne i Hercegovine želim srdačnu dobrodošlicu u naš grad. Želim da se njihova i naša duša stopi u jedno, da zajedno zapjevamo i zaplešemo i tako da očuvamo običaje i naš identitet u našoj Hrvatskoj – rekla je u pozdravom govoru gradonačelnica Jozić izražavajući svima dobrodošlicu.

Foto: Roško kulturno ljeto
Foto: Roško kulturno ljeto

Nakon nastupa kulturno-umjetničkih društava, pjevačkih i folklornih skupina brojnu publiku su nastavili zabavljati tamburaši Satir iz Davora, a kao iznenađenje, uvijek više nego dobar voditelj Mario Jurković s Radio Slavonije najavio je vatromet koji je, slobodno se može reći stavio točku na “i” na prekrasnoj i nezaboravnoj večeri bećarca i gange.

Svi su se posjetitelji mogli i okrijepiti tradicionalnim jelima koja su im bila besplatno ponuđena.

pozega.eu

Foto: Marko Krstanović